Σούπερ Μάρκετ: Παρά τις προσφορές, η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς

Παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης χωρίς προοπτική ανάκαμψης της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων συνεχίζουν να υποχωρούν με ρυθμούς της τάξης του 3%-5% το πρώτο δίμηνο του 2012, παρά τις εκτεταμένες προσφορές αλλά και την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. «Το πιο ανησυχητικό είναι η διάρκεια και όχι το μέγεθος της υποχώρησης των πωλήσεων. Διανύουμε ήδη το τρίτο έτος συνεχόμενης πτώσης», αναφέρει άνθρωπος του χώρου, ο οποίος επισημαίνει πως μπορεί τα νούμερα να φαίνονται μικρά σε σύγκριση με άλλους κλάδους, ωστόσο, για τα δεδομένα του λιανεμπορίου τροφίμων είναι σημαντικά καθώς μεταφράζονται σε πωλήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen οι πωλήσεις στα καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. (εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη) στο σύνολο της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 2,2% και περιορίστηκαν στα 9,49 δισ. ευρώ από 9,7 δισ. ευρώ το 2010 (χάθηκαν πωλήσεις 210 εκατ. ευρώ!). «Οι καταναλωτές περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ποσότητες που αγοράζουν ακόμη και στα τρόφιμα και παράλληλα στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας λόγω του ότι είναι φθηνότερα», σημειώνει παράγοντας της αγοράς, ο οποίος προβλέπει περαιτέρω κάμψη των πωλήσεων, μετά και τα νέα μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

«Πόλεμος» τιμών

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένα να διατηρήσουν την επιθετική πολιτική τιμών, προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να κερδίσουν έδαφος έναντι του ανταγωνισμού. Ενδεικτικά, η Carrefour Μαρινόπουλος ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως προσφέρει εκατοντάδες προϊόντα με έκπτωση 80% στο δεύτερο ίδιο προϊόν ενώ η AB Βασιλόπουλος επανέφερε τις τιμές σε περισσότερα από 300 βασικά είδη στα επίπεδα του 2008.

Ανάλογες ενέργειες, αν και μικρότερης έκτασης έχουν σε εξέλιξη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, My Market (του ομίλου ΜΕΤΡΟ), Μασούτης, Γαλαξίας κ.ά. Πολλοί εκτιμούν ότι ο «πόλεμος τιμών» θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, με νέες μειώσεις τιμών και εκπτώσεις τόσο στα επώνυμα προϊόντα όσο και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *