Πυκνώνουν οι εταιρείες που αιτούνται την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

 

Την προστασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα επιζητούν όλο και περισσότερες εταιρείες καθώς η κρίση συνεχίζει την επέλασή της στην ελληνική οικονομία με την αγορά και το εμπόριο να εμφανίζουν όλα και πιο έντονα σημάδια αποσύνθεσης.

Χθες ήταν η σειρά της Puma Hellas να καταθέσει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ ταυτόχρονα στη βόρεια Ελλάδα σήμερα συζητείται το αντίστοιχο αίτημα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της Άρτας, εκ των αξιόλογων επιχειρήσεων του κλάδου του. Την ερχόμενη Δευτέρα ανάλογη διαδικασία, ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών, θα πραγματοποιηθεί και για την ενεργειακή εταιρεία «KLT Α.Ε.». Παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παιχνιδιών στη χώρα, η βορειοελλαδική «Κου-Κου», αποτελεί μία από τις λίγες επιχειρήσεις πανελλαδικά, η οποία έφτασε στο στάδιο επικύρωσης της συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και πλέον εξασφαλίζοντας σχετική «άνεση κινήσεων» για μία τετραετία, οδεύει σε πορεία εξυγίανσης.

Puma Hellas
Στην ανακοίνωση της, η Puma Hellas υποστηρίζει ότι η υπαγωγή της γίνεται σε μία προσπάθεια να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της. Η εταιρεία αναφέρει ότι «η επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών οφείλεται σε ποινικά κολάσιμες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από μετόχους της μειοψηφίας και από τρία πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου». Συνεχίζει δε, τονίζοντας ότι «οι παράνομες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσαν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, κλόνισαν το ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη» και προσθέτει ότι η εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά των φερομένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο του 2011. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εταιρεία είναι απολύτως ενήμερη στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, την «Puma Hellas» διοικούσαν οι αδελφοί Γλου, οι οποίοι και υποστήριζαν ότι η πορεία της εταιρείας είναι απόλυτα επιτυχημένη. Όμως, η κατάσταση αποδείχθηκε διαφορετική όταν η Puma AG προχώρησε στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο τέλος του 2010 και η δημοσιοποίηση της επαναδιατυπωμένης οικονομικής κατάστασης της «Puma Hellas» για το 2009 αποκάλυψε το μέγεθος του ζητήματος: οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 102,6 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 64,3 εκατ. ευρώ, όταν βάσει του αρχικού ισολογισμού τα κέρδη προ φόρων είχαν ανέλθει στα 1,5 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις τα 73,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο υποχρεώσεων, το συνολικό ποσό ανερχόταν στα 128 εκατ. ευρώ, με 26 εκατ. ευρώ να αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες.

«KLT»
Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της «KLT» που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Η εταιρεία κατέθεσε την αίτησή της στις 21 Οκτωβρίου και έχει ήδη πάρει προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές. Η εταιρεία «KLT» δραστηριοποιείται ως υπεργολάβος φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πάρκα και στέγες έχει σε εκκρεμότητα και υπό εγκατάσταση πάνω από 100 πάρκα ισχύος 10,3 MW. Η «KLT», λόγω του μεγάλου αριθμού έργων που ανέλαβε και του υψηλού δανεισμού της δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα αυξημένα κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για την υλοποίηση αυτής της ανάπτυξης. Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, έναν από τους τέσσερις ιδιοκτήτες της εταιρείας ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 όταν μειώθηκε στο μισό το πιστωτικό όριο της εταιρείας ενώ την ίδια στιγμή οι γερμανικές εταιρείες που είναι οι προμηθευτές της ζητούσαν εγγυητικές και άμεση πληρωμή για τα προϊόντα τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο όταν οι τράπεζες έπαψαν πλέον να δανείζουν την εταιρεία η οποία στηριζόταν στα τραπεζικά κεφάλαια για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης.

Η «KLT» το 2010 είχε πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ και κέρδη 900.000 ευρώ ενώ φέτος ο τζίρος της αναμένεται πολύ μειωμένος λόγω της ουσιαστικής παύσης της δραστηριότητάς της λόγω των μεγάλων οικονομικών της προβλημάτων. Ο δανεισμός της ανέρχεται φέτος στα 25 εκατ. ευρώ.

«Κου-Κου»
Όσον αφορά στην «Κου-Κου», αποκτά τη δυνατότητα αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της για 4 χρόνια, καθώς και λήψης οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου από τους πιστωτές της, ενώ αίρεται αυτοδικαίως και η απαγόρευση – κώλυμα έκδοσης επιταγών της. Έτσι η εταιρεία θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιοργάνωσής της, το οποίο προβλέπει να μείνουν σε λειτουργία 25 σημεία πώλησης (θα κλείσουν συνολικά 16-17), ενώ η αλυσίδα θα αποπληρώσει το 2012 υποχρεώσεις και τόκους 2 εκατ. ευρώ.

Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας
Σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός της Άρτας, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για το άρθρο 99, έχοντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις πληρωτέες μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο της τάξης των 9 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά ο Συνεταιρισμός θα προσπαθήσει να επιτύχει επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ η διοίκησή του εκπονεί σχέδιο αναδιάρθρωσης.

 

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *