Πτώση ρεκόρ στις καταθέσεις λόγω χαρατσιών και αβεβαιότητας

Τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση όλων των εποχών σε απόλυτους αριθμούς κατέγραψαν το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, απώλειες που καλύφθηκαν από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εγχώρια νομισματική αρχή, οι καταθέσεις στο τέλος του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 183,21 δισ. ευρώ, επίπεδο χαμηλότερο κατά 5,46 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο κατά 26,4 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

 

Οι διαρροές στις καταθέσεις το Σεπτέμβριο αποδίδονται τόσο στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όσο και στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έκαναν χρήση των αποταμιεύσεών τους για την εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές ήταν ακόμη υψηλότερες τον Οκτώβριο, καθώς εντάθηκε η ανησυχία των καταθετών εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές.

 

Αντλησαν 20 δισ. ευρώ από τον ELA
 
Οι διαρροές στις καταθέσεις, αλλά και οι περιορισμοί στη χρηματοδότησή των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, τις έστρεψαν στον έκτακτο μηχανισμό της εγχώριας νομισματικής αρχής.

 

Έτσι, μόνο το Σεπτέμβριο δανείστηκαν από τον ELA 20,14 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το σχετικό «άνοιγμα» στα 26,6 δισ. ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργοποίησε τη σχετική διαδικασία.

 

Με τον τρόπο αυτό, υπήρξε πλήρης αναπλήρωση της ρευστότητας που χάθηκε από τη μείωση κατά 15,33 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης από την Ευρωτράπεζα και από τις εκροές στις καταθέσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, ο δανεισμός μέσω του Ευρωσυστήματος διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 77,76 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, με την αξία των κατατεθειμένων εγγυήσεων να υποχωρεί το ίδιο διάστημα κατά 3 δισ. ευρώ στα 148,9 δισ. ευρώ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *