«Προτιμούν να σώσουν τις τράπεζες από τους πολίτες»

Τι συμβουλεύει την Ελλάδα ο πρώην υπ. Οικονομίας της Αργεντινής

«Προτιμούν να σώσουν τις τράπεζες, από τους πολίτες», δηλώνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν», ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ρομπέρτο Λαβάνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ρ. Λαβάνια υπήρξε ο πρωτεργάτης της αναδιάρθρωσης χρέους της Αργεντινής, όταν μια δεκαετία πριν, η χώρα ήταν βυθισμένη στην κρίση. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τον Απρίλιο του 2002, το νόμισμα της χώρας (το πέσο) υποτιμήθηκε κατά 70%, η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών, το ιδιωτικό χρέος έφτασε τα 72 δισ. ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός πλησίασε το 125%, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη, οι μικροκαταθέτες καταστράφηκαν και οι κοινωνικές εκρήξεις είχαν ως απολογισμό 30 νεκρούς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική κρίση και εκείνη της Αργεντινής, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο: Το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών, η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, το χρέος, η έκρηξη της ανεργίας και όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι παρόμοια στις δύο περιπτώσεις.

Σε κοινωνικό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Αργεντινή, ενώ σε θεσμικό επίπεδο η Αργεντινή ήταν απομονωμένη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία είναι μέλος του πιο ισχυρού οικονομικού σχηματισμού σε όλο τον κόσμο.

Εξηγώντας την πορεία που ακολούθησε προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ο κ. Λαβάνια αναφέρει πως έχοντας πάρει ήδη δύο πακέτα στήριξης, συνολικού ύψους 51 δισ. ευρώ, από το ΔΝΤ χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισε να αλλάξει πορεία ανακοινώνοντας στους εκπροσώπους του ταμείου πως η χώρα θα έβγαινε μόνη της από την κρίση, ζητώντας μόνο μερική επιμήκυνση όλων των προθεσμιών, ενώ αναγκάστηκε να αποπληρώσει τους τόκους του χρέους και μέρος του κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντα με τον Αργεντινό πολιτικό, το ΔΝΤ προτείνει πάντοτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φορολογικής προσαρμογής βασισμένο στη μείωση του χρήματος που παρέχεται στους πολίτες με περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων αλλά και των δαπανών για δημόσια έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να αποπληρώσει τους πιστωτές, στηρίζοντας αποκλειστικά τις τράπεζες και προστατεύοντας μόνο τα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.

Αναφορικά με την ελληνική περίπτωση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής προτείνει αντί για τη στήριξη των τραπεζών, η χώρα να επενδύσει στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, τις επιστήμες, τις υποδομές της και φυσικά να καταστήσει πιο παραγωγικούς τους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, τονίζει πως η διαρκής παρουσία στις αγορές εμπεριέχει τον κίνδυνο αύξησης του χρέους, σε αντίθεση με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, όπως αναφέρει, θεωρούν πως το να δανείζεται μια χώρα από τις διεθνείς αγορές, βελτιώνει την εικόνα της.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *