Προς εξίσωση οι τιμές των ακινήτων

Εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων από τον Ιούνιο του 2012 προβλέπει το Μνημόνιο, με το οποίο παράλληλα σφίγγουν τα λουριά της επιτήρησης όσον αφορά την ικανότητα του κράτους να εισπράξει τους φόρους.

Μετά από μια μακρά περίοδο όπου το υπουργείο Οικονομικών απλώς διαπίστωνε κάθε χρόνο ότι η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξάνεται και οι εκάστοτε υπουργοί μέμφονταν τους προκατόχους τους για το γεγονός ότι στις δικαστικές αίθουσες συνωστίζονται δισεκατομμύρια φόρων από εκκρεμείς υποθέσεις (περίπου 170.000 υποθέσεις με σύνολο οφειλών πάνω από 30 δις ευρώ), η τρόικα επιβάλλει εξαμηνιαίους στόχους τόσο για τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο και για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν, τα πρόστιμα που θα πρέπει να εισπραχθούν και τις εκκρεμείς φορολογικές δίκες που θα πρέπει να κλείσουν επιτέλους.

Οι στόχοι του Μνημονίου είναι συγκεκριμένοι και οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς. Το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες μετά το τέλος κάθε μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει στοιχεία για τους τακτικούς ελέγχους και τους περιοδικούς ελέγχους ΦΠΑ που διενήργησαν οι υπηρεσίες του σε μεγάλους φορολογούμενους, αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία καθώς και για περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ, είσπραξης και βεβαίωσης φόρων και προστίμων καθώς και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει αν διαπιστώνονται αποκλίσεις επί των στόχων που έχουν τεθεί και προβλέπουν:

1. Είσπραξη 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος Ιουνίου και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

2. Είσπραξη του 20% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.

3. Συνολικά 150 ελέγχους σε μεγάλους φορολογούμενους έως το τέλος Ιουνίου και 300 έως το τέλος Δεκεμβρίου. Βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα που θα προκύψουν από αυτούς τους ελέγχους θα πρέπει να εισπραχθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

4. Συνολικά 600 ελέγχους σε αυτοαπασχολουμένων και άτομα με μεγάλη περιουσία το τέλος Ιουνίου και 1.300 έως το Δεκέμβριο. Θα πρέπει παράλληλα να εισπράττεται τουλάχιστον το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων

5. Θα γίνουν 5.000 έλεγχοι ΦΠΑ έως το τέλος Ιουνίου και 10.000 έλεγχοι έως το τέλος Δεκεμβρίου με εισπράξεις τουλάχιστον του 20% των νέων βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Οι φορολογικές δίκες

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα τίθενται και για τις εκκρεμείς φοροδίκες. «Έχουμε εντοπίσει τις σωρευμένες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια και σκοπεύουμε να τις αντιμετωπίσουμε, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50% των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012, για το 80% έως το τέλος του 2012, και πλήρους εκκαθάρισης έως το τέλος Ιουλίου 2013», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο, όπου τονίζεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις υποθέσεις φόρων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται η εξίσωσή τους με τις αγοραίες τον Ιούνιο του 2012.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *