Ο μαραθώνιος λιτότητας, τώρα ξεκινά

Όλη η ανησυχία των ξένων δανειστών μας είναι αν θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και όχι αν θα μπορέσει να επιβιώσει ο ελληνικός λαών των σκληρών μέτρων που έρχονται.

Γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα -κατά τους δανειστές μας- δεν ήταν ούτε επαρκή ούτε σκληρά. Και έτσι δικαιολογούν την πλήρη αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών που έγιναν για την δήθεν διάσωση της χώρας μας.

Η ουσία είναι ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα είχαν ως στόχο την αποπληρωμή στο ακέραιο των δανειστών μας. Με απλά λόγια, οι προσπάθειες των εταίρων και δανειστών ήταν μονοδιάστατες και κινήθηκαν μόνο προς την κατεύθυνση των περικοπών μισθών, συντάξεων, παροχών, χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση.

Και δυστυχώς η νέα δανειακή σύμβαση, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Συρρικνώνει τα εισοδήματα, αυξάνει τους φόρους, περικόπτει παροχές στην υγεία, στην παιδεία, στη δημόσια αλλά και την εθνική ασφάλεια, αφανίζει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και για όλα αυτά μέχρι τώρα, απλά ως λαός έχουμε πάρει μια πρόγευση. Τα σκληρά έπονται.

Άλλωστε, χαμηλόφωνα ήδη οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει, ότι έρχεται νέο ασφαλιστικό για νέες μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και υγεία. Νέες σαρωτικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο σε κεντρικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας. Ως και την περικοπή των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές έχουν προαποφασισθεί, όπως άλλωστε και λουκέτα σε νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια ανά την χώρα. Αυτά είναι τα νέα πολύ αγριότερα μέτρα, που σχεδιάζονται ώστε μέσα από την σκληρή λιτότητα, την δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το νέο «σωτήριο» δάνειο των 130 δις ευρώ που μας δίνουν οι δανειστές μας.

Άλλωστε, όπως  εκτιμούν οι αναλυτές, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, ναι μεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν είναι διόλου σίγουρο, ότι με τα μέτρα που προβλέπονται, αλλά και σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον-μετά τις εθνικές εκλογές- θα καταφέρουν τελικά να σώσουν την χώρα μας και πολύ περισσότερο το λαό της. Γιατί με τα μέτρα αυτά δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αναθέρμανσης της οικονομίας μας. Και οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη  δεν επιτυγχάνεται με μονομερή λιτότητα και περικοπές, αλλά μ΄ ένα μείγμα μέτρων που βασίζονται ναι μεν στην δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αναθέρμανση της αγοράς. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν γίνεται όχι κάποια κίνηση, αλλά ούτε καν λόγος.

Τίποτα για μειώσεις φόρων. Τίποτα για ευνοϊκή χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Τίποτα για ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τίποτε για μείωση της γραφειοκρατίας. Τίποτα για ουσιαστική ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας της ενέργειας, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ακόμη- ακόμη, τίποτα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η αλήθεια είναι, ότι η νέα συμφωνία, δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική. Μας δανείζουν για να περάσουμε μερικούς μήνες και να πάμε σ΄ εκλογές. Για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που απλά θα έχει περισσότερες αντοχές για να συνεχίσει το σκληρό μαραθώνιος λιτότητας. Και βέβαια όπως έχουν τα πράγματα -δημοκοπικά τουλάχιστον- και πάλι πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δύο ή ακόμη και περισσότερα πολιτικά κόμματα για σχηματίσουν κυβέρνηση. Και έτσι και τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένονται θα έχουν πολλούς «νονούς», για να υπάρχει «αποδοχή».

Υ.Γ. Ο μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης, λέγεται ότι έτρεξε χωρίς διακοπή από το πεδίο του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών και μπήκε στην Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε “Νενικήκαμεν” πριν καταρρεύσει και πεθάνει.

www.24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *