Νέο χτύπημα στους φορολογούμενους – Σε τρεις δόσεις η εισφορά αλληλεγγύης

Νέο «χτύπημα» για όλους τους φορολογούμενους επιφυλάσσει ο εφαρμοστικός νόμος με τα μέτρα του μνημονίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 2011 θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις αντί των έξι που ίσχυε πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και υπόχρεοι οι οποίοι θα αναγκαστούν να την καταβάλλουν εφάπαξ.

Το γεγονός φυσικά αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των φορολογουμένων, εάν ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις αποδοχές τους φέτος, έρχονται αντιμέτωποι και με τις εξής επιβαρύνσεις:

  • * Την έκτακτη εισφορά του 2012 που ήδη παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς, με αποτέλεσμα φέτος να υπάρχουν υπόχρεοι που καταβάλλουν τρεις εισφορές αλληλεγγύης.
  • * Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ.
  • * Το τέλος επιτηδεύματος που φέτος αυξάνεται στα 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται ως εξής:

  • – Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
  • – Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
  • – Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
  • – Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
  • – Με συντελεστή 5% φορολογούνται τα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, δημάρχων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης του 2011 θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, διότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα αποσταλεί μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα του 2011.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πληρωθεί όπως και ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος, δηλαδή σε τρεις δόσεις εάν το εκκαθαριστικό της Εφορίας έρθει μέχρι τον Ιουνίου, σε δύο δόσεις εάν έρθει έως τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο και εφάπαξ εάν έρθει μετά τον Οκτώβριο οπότε και η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *