Μείωση μισθών και 4ήμερη εργασία στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε μειώσεις μισθών έως και 20% ανάλογα με το ύψος τους προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας.

Στόχος ο περιορισμός κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο του μισθολογικού κόστους

Σε σχετική ανακοίνωσή της χθες Τρίτη, η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε, ότι προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% και μεσοσταθμικά 12%, προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο το μισθολογικό κόστος.
Οι μειώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και διαμορφώνονται ως εξής: μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ μειώνονται κατά 10%, το τμήμα από 1.500 έως 3.000 ευρώ μειώνεται κατά 15%, ενώ για το τμήμα του μισθού από 3.000 ευρώ και πάνω η μείωση φτάνει το 20%.

Ταυτόχρονα κύκλοι της διοίκησης ανέφεραν στο "Έθνος", ότι στόχος των περικοπών είναι να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας (στην Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα εργάζονται 6.000 άτομα).

Σημειώνεται δε, ότι εναλλακτικά συμφωνήθηκε με τον σύλλογο εργαζομένων, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του μισθού, επειδή διαμορφώνεται κάτω από τα ελάχιστα όρια της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, υιοθετείται η λύση της 4ήμερης εργασίας.

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενημέρωσε τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αλλά και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας έχει ενημερώσει τον Σύλλογο Εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του κόστους μισθοδοσίας τους κατά 20% -50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επίσης η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας έχει ζητήσει μείωση μισθών και επιδομάτων κατά 15% και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Ομως το μεγαλύτερο "κούρεμα" στις αποδοχές τους θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα, που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος μισθός σε ΑΤΕ και ΤΤ διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ τον μήνα.

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ τονίζει πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για «τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις συλλογικές συμβάσεις και στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα".
Και υπογραμμίζει ότι "θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα προσβάλει την ένταξη της Αγροτικής στο άρθρο 31 του πολυνόμου και στα όσα αναφέρονται για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων τα οποία αντιβαίνουν στα άρθρα του Συντάγματος". Ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων τονίζουν ότι επ΄ ουδενί θα δεχθούν εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *