Μέχρι 16% πέρυσι η βουτιά στα ακίνητα, με διψήφια ποσοστά και φέτος…

Με διψήφια ποσοστά εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος η πτώση των τιμών στα ακίνητα, με τη μεγαλύτερη βουτιά να εμφανίζεται στα μεγάλα διαμερίσματα, τις μεζονέτες, καθώς και τις κατοικίες σε περιοχές με μεγάλη προσφορά, και ενώ την ίδια στιγμή στο 40% έχει φτάσει η πτώση των ενοικίων στους γραφειακούς χώρους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές στα ακίνητα μειώθηκαν κατά 7% το 2011, σύμφωνα ωστόσο με παράγοντες της κτηματαγοράς η πτώση ξεπέρασε πέρυσι το 10%, ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα υπερβαίνει το 30%, φτάνοντας ακόμη και το 50% στα ακριβά και μεγάλου μεγέθους διαμερίσματα.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν το Σάββατο σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) για την πορεία της κτηματαγοράς δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τιμών το 2011, ήταν 16% στο Λαγονήσι, 15% στους Θρακομακεδόνες, 14% σε Καστέλα, και Γλυκά Νερά, 13% σε Βουλιαγμένη, Γέρακα, Παλλήνη, Σαρωνίδα, από 12% σε Βούλα, Γλυφάδα, Κερατσίνι, κ. ό. κ. «Μεγάλη πτώση τιμών αναμένεται επίσης να εκδηλωθεί σε περιοχές με κακές υποδομές όπως τα Μεσόγεια, π.χ. Γλυκά Νερά, και όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία, όπως τα Δυτικά Προάστια, το Πέραμα, και η Ελευσίνα» ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΛΙΕ Μπ. Χαραλαμπόπουλος.

Μόλις 5.000 καινούργια σπίτια…

Δείγμα της ύφεσης στη κτηματαγορά είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας Ι. Γόρδιος, πέρυσι πωλήθηκαν πανελλαδικά μόλις… 5.000 νεόδμητα ακίνητα, έναντι 75.000 του 2007, της ιστορικά καλύτερης χρονιάς για τη κτηματαγορά, δηλαδή λιγότερα κατά 93% ! Συνολικά, σύμφωνα με την τράπεζα, πέρυσι, οι αγοραπωλησίες για κάθε είδους οικιστικού ακινήτου (παλαιά, καινούργια, κλπ) δεν πρέπει να ξεπέρασαν τις 20.000, έναντι 148.125 το 2007 (-87%).

Την ίδια στιγμή το ποσοστό των στεγαστικών σε καθυστέρηση αυξάνεται επικίνδυνα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το γ’ 3μηνο του 2011, το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 14%, από 10% για το αντίστοιχο διάστημα του 2010, και 7,4% για την ίδια περίοδο του 2009.

Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία με τις τιμές για μια σειρά περιοχών της χώρας, όπου εκτιμάται ότι η βουτιά φέτος θα ενταθεί, όπως Λάρισα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, καθώς επίσης για τη Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, κλπ.

Οικόπεδα…

Όσον αφορά στην αγορά των οικοπέδων, οι αγοραπωλησίες πέρυσι ήταν «ανύπαρκτες» σύμφωνα με τους παράγοντες της κτηματαγοράς, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στα διαμερίσματα και στις κατοικίες, η πτώση είναι μικρότερη, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα η γη αποτελεί μια καλή επένδυση. Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε ότι από έρευνα για τις τιμές των οικοπέδων σε Πειραιά και Νότια Προάστια, προκύπτουν μειώσεις 12% σε Άλιμο, Αργυρούπολη και Πέραμα, 11% σε Γλυφάδα και Κορυδαλλό, και 10% σε Βουλιαγμένη, Ηλιούπολη, Βάρκιζα, Βούλα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Καμίνια, κ.ο. κ.

Πτώση ως 40% στα ενοίκια των γραφείων

Εξάλειψη του «αέρα», μεγάλη μείωση 20%-30% στα ενοίκια, και συχνή επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες – μισθωτές είτε πρόκειται για γραφεία είτε για καταστήματα (από εταιρείες, αλυσίδες, πολυκαταστήματα, κλπ), χαρακτήρισαν την αγορά επαγγελματικών μισθώσεων το 2011, με τους ειδικούς να συμφωνούν ότι η πτώση φέτος θα επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία Savills, τα «καλής» ποιότητας γραφεία επί της Βουλιαγμένης και Λ. Συγγρού τα ξενοίκιαστα είναι 14% και 12% αντίστοιχα, ενώ στους Β’ ποιότητας χώρους τα άδεια ξεπερνούν το 20%. Από πλευράς ενοικίων, πέρυσι μειώθηκαν 25% στο κέντρο των Αθηνών, στη Λ. Κηφισίας και στη Λ. Συγγρού, ενώ η πτώση έφτασε στο… 40% επί της Λ. Αθηνών. Στο μέτωπο των εμπορικών καταστημάτων, τα ξενοίκιαστα στο κέντρο της Αθήνας φτάνουν το 30%, και στους περισσότερο εμπορικούς δρόμους αγγίζουν το 15%. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 25% στους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, και μέχρι 20% στα εμπορικά κέντρα. Τέλος, αλυσίδες όπως οι Carrefour, Media Markt, Praktiker, και Κωτσόβολος επαναδιαπραγματεύθηκαν τα μισθώματα που κατέβαλαν ζητώντας μειώσεις 30%.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *