Και τώρα αρχίζει ο πόλεμος των Τραπεζών για την επιβίωση

Σε έξι μήνες από τώρα, δηλαδή μετά το καλοκαίρι, το τραπεζικό τοπίο που ξέραμε θα το έχουμε ξεχάσει. Η έγκριση του νέου δανείου από το Γιούργκρουπ δίνει το πράσινο φως και για το PSI το οποίος όμως έχει πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Όμως, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν μείνει λίγες τράπεζες κι άλλες θα έχουν απορροφηθεί από μεγαλύτερα σχήματα.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τα CACS με πρόβλεψη για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων μόλις συγκεντρωθεί το 75%.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών και στις 8 με 11 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και θα ξεκινήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με τα 30 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Όμως, θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και πολλές από αυτές σήμερα είναι προβληματικές. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα χωριστούν σε καλές και κακές τράπεζες ή σε καλό και κακό χαρτοφυλάκιο. Το καλό μπορεί να ενσωματωθεί σε τράπεζες που είναι βιώσιμες, έτσι οι μικρές και προβληματικές θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά και όσες μείνουν θα προσπαθήσουν να βρουν κεφάλαια ώστε να μην κρατικοποιηθούν μετά από τρία χρόνια.

Η ουσία είναι ότι τους επόμενους μήνες θα παιχθεί ένα πολύ άγριο και παρασκηνιακό παιχνίδι μεταξύ των τραπεζιτών για να μπορέσουν κάποιοι από αυτούς να διασωθούν.

Και ασφαλώς η «τραπεζοφαγεία» θα έχει και πολιτικούς και χρηματο-οικονομικούς όρους. Κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν, κάποιοι θα χάσουν περιουσίες, κάποιοι θα παίξουν όλα τα χαρτιά τους για να επιβιώσουν.

Και κάποιοι θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όταν θα αποκτήσουν assets από τράπεζες που είναι εντυπωσιακά. Στεγαστικά δάνεια που δεν είναι κόκκινα, αποταμιεύσεις, επιχειρηματικά δάνεια θα γίνουν μήλον της έριδος.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *