Η ύφεση πνίγει την κοινωνία

"Δεν ψωνίζω" κι έρχονται Χριστούγεννα…

Μία νέα ανησυχητική διάσταση αναδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Και αυτό καθώς, ενώ πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο, από την πορεία της οποίας εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και οικογενειών, η πτώση της κατανάλωσης προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η πτώση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 5%, αλλά εκείνη της κατανάλωσης ακόμη μεγαλύτερη, στο 5,1% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη πιστοποιεί την αδυναμία του Έλληνα να αγοράσει, από τη στιγμή που και οι τιμές δεν λένε να υποχωρήσουν (διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164211 αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ) αλλά και μειώνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα από νέους φόρους, παρακρατήσεις, εισφορές, χαράτσια κλπ (δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164235 το ρεπορτάζ για τις μειώσεις των μισθών από τη νέα χρονιά).

Η ανησυχία για νέο κύμα λουκέτων και για νέα έκρηξη της ανεργίας εντείνεται από το γεγονός ότι στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα οι Γιορτές που πλησιάζουν να μοιάζουν πολύ περισσότερο με δοκιμασία παρά με προσοδοκία για τις οικογένειες που εξαρτώνται από τη λειτουργία της αγοράς.

Με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία της Αρχής για το τρίμηνο, σημαντική μείωση της τάξεως του 71,4% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4%.

Μείωση κατά 4,3% παρουσίασαν επίσης οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 11,4%.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *