Εχθρός της Δικαιοσύνης-«εξπρές» το ελληνικό Δημόσιο

Σε «εχθρό» της προσπάθειας για Δικαιοσύνη-«εξπρές» έχει μετατραπεί το ελληνικό Δημόσιο, καθώς με συνεχείς εφέσεις και αναιρέσεις επί δικαστικών αποφάσεων που καταθέτει, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το όλο σύστημα απονομής δικαίου.

Αυτό έθεσαν υπόψη του επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Παναγιώτης Πικραμμένος και έξι ακόμη ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Ο επικεφαλής της  Task Force επισκέφθηκε το ΣτΕ και είχε συνάντηση διάρκειας περίπου δυο ωρών με τον πρόεδρό του, κ. Πικραμμένο, αλλά και τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κωνσταντίνο Μενουδάκο, Σωτήρη Ρίζο και Φιλοκτήμων Αρναούτογλου. Ακόμη, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, καθώς και η εισηγήτρια Χάιδω Ευαγγελίου.

Τον κ. Ράιχενμπαχ συνόδευαν  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, η επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Ζορζέττα Λάλη, το μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ολλανδίας και ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Tom de Bruijn, ο σύμβουλος της ομάδας δράσης της Ε.Ε. Peter Wagner και το μέλος της ομάδας δράσης της Ε.Ε. Ιωάννης Χατζηγιάννης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση προτάσεων για τη δημιουργίας ενός κλίματος ασφαλείας στον τομέα των επενδύσεων  στην χώρας μας, από την πλευρά της σωστής λειτουργίας των φορέων της Πολιτείας και της επιτάχυνσης έκδοσης αποφάσεων σε όσες περιπτώσεις οι επενδυτές μπλέκουν στα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πικραμμένος και τα υπόλοιπα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενημέρωσαν τον κ. Ράιχενμπαχ ότι το κλίμα ασφαλείας που είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ γρηγορότερα αν άλλαζε η νοοτροπία και δομή  το δημόσιο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, έτσι ώστε να επέλθει σταθερότητα στις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου και να γνωρίζει τόσο ο επενδυτής, όσο και ο απλός πολίτης που μπορεί να απευθυνθεί. Ακόμη, τόνισαν οι δικαστές ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των συχνών μεταβολών και αλλαγών στις αρμοδιότητες και τους τίτλους  των υπουργείων.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν επίσης και το θέμα των συνεχών εφέσεων και αναιρέσεων που καταθέτουν στο ΣτΕ διάφορα υπουργεία και  φορείς του Δημοσίου,  σε θέματα τα οποία έχουν ήδη λυθεί από το δικαστήριο. Μάλιστα, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέθεσαν στον επικεφαλής της Task Force και στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά το 2011 μόνο για φορολογικές υποθέσεις το Δημόσιο άσκησε 2.200 αναιρέσεις σε αποφάσεις του εφετείου ενώ τον ίδιο χρόνο οι ιδιώτες άσκησαν μόνο 300. Αυτό, όπως είπαν, τα μέλη του ΣτΕ έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων καθώς επιβαρύνεται επιπλέον το δικαστήριο.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε ακόμη και το θέμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της μηχανοργάνωσης του ΣτΕ και  της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων για την μεταφορά εμπειριών. Ο κ. Ράιχενμπαχ  ενημέρωσε τα μέλη του δικαστηρίου ότι για την βελτίωση της μηχανοργάνωσης και την  «εισαγωγή» εμπειρογνωμόνων υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ.

www.protothema.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Εχθρός της Δικαιοσύνης-«εξπρές» το ελληνικό Δημόσιο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *