Εξανεμίζονται οι καταθέσεις επιχειρήσεων στις τράπεζες

ΣΕ ταμειακή ασφυξία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποσύρει από το τραπεζικό σύστημα και τα τελευταία κεφάλαια που διέθεταν ως αποθεματικό ασφαλείας, προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα η παντελής έλλειψη ρευστότητας και η ανασφάλεια για το μέλλον οδηγούν σε πρόβλεψη για διακοπή της λειτουργίας 180.000 επιχειρήσεων εντός του 2012 και απώλεια 240.000 θέσεων εργασίας.

Η ζοφερή αυτή εικόνα καταγράφεται στην εξαμηνιαία έρευνα που διενεργείται από την εταιρία Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τις προσωπικές τους καταθέσεις για να καλύψουν ανάγκες της επιχείρησής τους λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης. Το γεγονός  αυτό  δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό και τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος κατά την παρουσίαση της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν το 2011 κατά 6 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 30%. Η ταμειακή ασφυξία των επιχειρήσεων επιτείνεται από την αύξηση του μέσου χρόνου είσπραξης οφειλών από πελάτες. Ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι ο χρόνος είσπραξης των οφειλών έχει αυξηθεί, ενώ το ίδιο δηλώνουν και έξι στις δέκα μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ο μέσος χρόνος μεταχρονολόγησης των επιταγών είναι οι τέσσερις μήνες, ενώ το 17,4% δηλώνει ότι η μεταχρονολόγηση φθάνει στο εξάμηνο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, τόσο ο αριθμός όσο και το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που καταγράφει η Τειρεσίας ΑΕ, αφού το 27,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχουν σφραγίσει ακάλυπτες επιταγές που έχουν στα χέρια τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 180.000 επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στο 2012, ενώ εκτιμάται ότι από αυτές θα βάλουν λουκέτο τουλάχιστον οι 61.200. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης εκτιμάται ότι θα χαθούν 240.000, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000.

Ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε τη διαμόρφωση μνημονίου για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι με αερολογίες και λιτανείες στην Ευρώπη δεν  θα βγουν οι επιχειρήσεις από τον βάλτο της ύφεσης. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος και πρότεινε  ποσοστό 10%-15% από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης να κατευθυνθούν υποχρεωτικά ως δάνεια προς τις ΜμΕ και να υπάρξει αλλαγή των όρων του ΕΣΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,2% των επιχειρήσεων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους. Ειδικότερα:

·      επιδείνωση προβλέπει  στον κύκλο εργασιών το 78,6% των ερωτηθέντων, στη ζήτηση το 76,5%, στη ρευστότητα το 79,9%, στις παραγγελίες το 77,3% και στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει μόνο το 2,8%, μείωση το 40,5% και στασιμότητα το 52,1%,

·      1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών,

·      το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους,

·      το 27,8% των επιχειρήσεων οφείλει ενοίκια,

·      το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ),

·      1 στις 3 έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές,

·      στον ΟΑΕΕ οφείλουν παλιές εισφορές το 38,3% και το 22,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Τέλος σε ό,τι αφορά το γενικότερο πολιτικό κλίμα, το 57,7% σημειώνει ότι προέχουν η σταθερότητα της οικονομίας και η παραμονή στο ευρώ ενώ μόνο το 16,3% προκρίνει τη διενέργεια εκλογών.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *