Εκτός ελέγχου η κατάρρευση των εσόδων στα Ταμεία

Κατέρρευσαν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων εντός του 2011, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας μέσα από απανωτές ρυθμίσεις χρεών, να τονώσει  τις εισροές προς τα άδεια ταμεία. 

«Τρύπα» ύψους, ή για την ακρίβεια βάθους 2,177 δισ. ευρώ παρουσιάζουν στο 11μηνο τα έσοδα του ΙΚΑ, μειωμένα κατά 14,54% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στο έλλειμμα δεν συμπεριλήφθηκε η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ, που οδήγησε το Ίδρυμα σε επιπλέον έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που σήμερα, στις 11 το πρωί θα δεχθεί  τους ελεγκτές της Τρόικας στο γραφείο του, προβληματίζεται έντονα από την κατάρρευση των εσόδων, ενώ εκτιμά πως μια πιθανή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση εσόδων στα ταμεία κατά 14%. Γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Κάτι που χθες, κατά τη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας με το υπουργείο Εργασίας αποκλείστηκε από τη συζήτηση, αφού βασικά θέματα ήταν η λειτουργία του ΕΟΠΥ (διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου) καθώς και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, άμεσα, θα υπάρξει και νέα μείωση των συντάξεων, ενώ μετά τα Χριστούγεννα θα νομοθετηθεί η ενοποίηση των 5 μεγάλων επικουρικών και η νέα δομή του συστήματος.  

Την Πέμπτη, αναμένεται εκ νέου επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου με βασικό θέμα την πορεία των δαπανών και κυρίως των εσόδων των ταμείων. Εκεί, εκτός από την πορεία του ΙΚΑ θα εκτιμηθεί και η κατάσταση στον ΟΓΑ που θεωρείται μη αναστρέψιμη. Μόνο το τελευταίο πεντάμηνο, η μείωση των εισροών από εισφορές είναι της τάξης του 87%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα (Αύγουστος – Δεκέμβριος) του 2010. Σε απόλυτες τιμές, αυτό σημαίνει έσοδα ύψους 81,78 εκατ. ευρώ έναντι 624,13 εκατ. ευρώ το 5μηνο του προηγούμενου χρόνου. 

Στο -42,6%… κατήλθαν οι εισπράξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο (εκτίμηση) σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε απόλυτα ποσά, τα έσοδα του ταμείου των εμποροβιοτεχνών – αυτοκινητιστών μειώθηκαν κατά 545,64 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στο 5μηνο τα 735,70 εκατ. ευρώ έναντι 1,281 δισ. ευρώ το τελευταίο 5μηνο του 2010. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, η ανεξέλεγκτη μείωση των εσόδων συγκρίνεται με το 2010, έτος που επίσης είχαν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα των ταμείων…  

Σε αυτό το άκρως δυσοίωνο και ανησυχητικό περιβάλλον, εντάσσεται και η προτάσεις της διοίκησης του ΙΚΑ αλλά και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.  

Προτάσεις όπως, η τιτλοποίηση των οφειλών του ΙΚΑ ή η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την διασύνδεση της χρηματοδότησης των ταμείων απευθείας από το φορολογικό σύστημα, θα συζητηθούν μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε εκδήλωση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή και της «ομάδας δράσης» του Χ. Ράιχενμπαχ. 

Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι αφενός η αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλόμενων ποσών –και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται το σενάριο της πρόσληψης ιδιωτικών εταιρειών– κι αφετέρου η χρηματοδότηση των ταμείων, από Τράπεζες με  τιτλοποίηση  των οφειλών από εισφορές. Ζητούμενο είναι βέβαια, τι θα λάβει το ΙΚΑ… εκ του μη έχοντος.  

Σε δεύτερο επίπεδο, εξετάζεται σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η εξεύρεση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης του συστήματος, χωρίς να αποκλείεται η αναζήτηση λύσεων στο επίπεδο της γενικής φορολογίας.  

Με στόχο την αύξηση των εσόδων, το υπουργείο ετοιμάζει διάταξη που θα προβλέπει ότι, για χρέη στα ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ, θα κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Παράλληλα,  το ΙΚΑ με εγκύκλιό του δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο έληξε η δυνατότητα ρύθμισης χρεών με ευνοϊκό τρόπο, και πλέον ισχύει για όλους τους οφειλέτες η πάγια ρύθμιση. 

Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *