Δεν αποκαλύπτουν οι Φινλανδοί τη συμφωνία με τον Βενιζέλο!

Mείζον θέμα για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον (πρώην) υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δημιουργεί η αποκάλυψη του Φινλανδού πρωθυπουργού, Γίρκι Κατάινεν, ότι η συμφωνία των δύο χωρών για τις εμπράγματες εγγυήσεις που προσέφερε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη δανειοδότησή της από τη Φινλανδία παραμένει απόρρητη κατόπιν απαίτησης της ελληνικής πλευράς!

Η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι η Αθήνα ήταν αυτή που απαίτησε να μείνει μυστική η συμφωνία για να προστατευτούν οι ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στη συμφωνία, αλλά ήδη το Reuters, με δημοσίευμά του, αποκάλυψε τα ονόματα των τραπεζών, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, την Alpha, την Πειραιώς και τη Eurobank.
Η απαίτηση της ελληνικής πλευράς να κρατηθεί απόρρητη η συμφωνία έχει τροφοδοτήσει μεγάλη αντιπαράθεση στο Ελσίνκι, καθώς αντιπολίτευση και ΜΜΕ ασκούν εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση της συμφωνίας.

Ήδη στη δημόσια συζήτηση που γίνεται στη Φινλανδία διατυπώνεται η θέση ότι η απόκρυψη της συμφωνίας για τις εγγυήσεις δεν έχει νομική βάση και επομένως μπορεί να προσβληθεί στη Δικαιοσύνη.
Η φινλανδική εφημερίδα Taloussanomat αποκάλυψε ότι απευθύνθηκε τόσο στον κ. Σαχινίδη όσο και στον κ. Ταμβακάκη ζητώντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση. Η εφημερίδα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της Φινλανδής ομολόγου του υπάρχει μόνο μία φωτογραφία, καθώς κατόπιν απαίτησης της ελληνικής πλευράς δεν επιτράπηκε η είσοδος σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η άλλη μεγάλη εφημερίδα της Φινλανδίας, Helsingin Sanomat, επισημαίνει ότι επιφανείς νομικοί της χώρας ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν πληροί τις προδιαγραφές του νόμου περί απορρήτου και δημοσιοποίησης κρατικών εγγράφων.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE μετέδωσε δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Γνήσιων Φινλανδών», κ. Ρουόνεν-Λέρνερ, ότι μέχρι τον Απρίλιο το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για την εγκυρότητα της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει την ελληνοφινλανδική συμφωνία απόρρητη. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Φινλανδό πολιτικό, ο σχετικός νόμος προβλέπει μόλις τριάντα δύο εξαιρετικές περιπτώσεις που δικαιολογούν τη διατήρηση εγγράφων ως απορρήτων.

Ενώ, λοιπόν, στη Φινλανδία το θέμα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας για λόγους διαφάνειας κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της, στην Αθήνα φαίνεται ότι επικρατεί ο νόμος της σιωπής ακόμη κι από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Μνημόνιο και είχαν καταγγείλει την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από τη χώρα μας στους δανειστές…

(Επίκαιρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *