Γ. Κουτρουμάνης: “Το εφάπαξ θα κριθεί από την επόμενη κυβέρνηση”

Οι όποιες αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του MEGA.
Μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, υπάρχει στο ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ, είναι περίπου δύο χρόνια. Ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για προαιρετικό συμψηφισμό δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ. “Εφάπαξ της τάξης των 140-150 χιλάδων ευρών προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές” υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τα “μαϊμού” επιδόματα αναπηρίας, ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής η κατάσταση θα είναι χειρότερη από αυτή που ζούμε σήμερα, επισήμανε ότι οι πρακτικές αυτές κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία και τόνισε ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι “οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια”, ενώ ανέφερε ότι “η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα”.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι σήμερα αναμένεται να περάσουν στο υπουργικό αποφάσεις για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

Κλαδικές συμβάσεις

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις, ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Κουτρομάνης ανέφερε ότι η τρόικα είχε ζητήσει και μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων και των συμβάσεων. Τόνισε πάντως ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.

Υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επανέρχονται θέματα που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος.

Είπε πως ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και πως ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, όπως σημείωσε, τα επίπεδα των συντάξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *