Αφού μας “έκραξαν” προχωρούν και αυτοί σε μέτρα λιτότητας

Η Ολλανδία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο περικοπών στον προϋπολογισμό της.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες χώρες στην Ευρώπη με πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), και ίσως για τη χώρα που άσκησε τη μεγαλύτερη κριτική στην Ελλάδα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, μετά τις εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2013, αρκετά πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης, εντάθηκε η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας στην Ολλανδία. Το έλλειμμα επιδεινώθηκε μετά από τη γρήγορη συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 (εκτιμάται ότι ανήλθε σε 0,9%).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η λήψη μέτρων λιτότητας δεν έιναι απίθανο να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού και να ενισχύσει την Αριστερά στην Ολλανδία, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη περάσει – όπως και στη Γαλλία – μπροστά στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης

Τα κυβερνητικά κόμματα των Φιλελευθέρων, των Χριστιανοδημοκρατών και του ακροδεξιού της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων για το νέο γύρο των περικοπών. Ο Βίλντερς, που είναι απρόθυμος να δει μειώσεις δαπανών ή αυξήσεις φόρων, τοποθετεί στο 50% την πιθανότητα της διατήρησης του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ένας Ολλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση “πολύ απρόβλεπτη”. Ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, οι οποίες θα είχαν για πρώτη φορά ως θέμα σε μία χώρα τη λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ, μετά τις νέες αρμοδιότητες των εθνικών προϋπολογισμών που απέκτησαν οι Βρυξέλλες από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές θα γίνουν εν μέσω της περιόδου για την εκλογή νέου προέδρου του κεντροαριστερού εργατικού κόμματος. Ο Ντίντερικ Σάμσομ, ο προπορευόμενος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου με βάση τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε στους Financial Times ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό πρέπει να είναι περιορισμένες.

“Δεν πρέπει να τρέξουμε για να φτάσουμε το όριο του 3% για το έλλειμμα. Αν το κάνουμε, θα καταστρέψουμε μακροπρόθεσμα την οικονομία μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο Μπέρναρντ Βίντγες, επικεφαλής της ισχυρής εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει “να συγκεντρωθεί στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα”, αντί να προσπαθήσει να μειώσει αμέσως το έλλειμμα.

www.newsit.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Αφού μας “έκραξαν” προχωρούν και αυτοί σε μέτρα λιτότητας”

  1. Θα το καταλάβουν σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι ότι ο πήδουλας δεν είναι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλους.

     

    1. Τα έχουμε πει πολλάκις, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως κερκόπορτα, πιλοτικό μοντέλο, για την επιβολή δημοσιονομικής σκλαβιάς σε ΟΛΟΥΣ τους Ευρωπαϊκούς λαούς! Όποιος Ευρωπαίος πίστευε ότι θα παραμείνει εκτός συρματοπλέγματος, ήταν απλά βλάκας ή … επιτήδειος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *