«Ασήκωτο» το βάρος των φόρων ιδιοκτητών ακινήτων

Δεν έχει προηγούμενο το χαράτσι που συνεχώς προστίθεται στα έξοδα των ιδιοκτητών ακινήτων. Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται και μετανιώνουν για την επένδυσή  τους σε ακίνητα. Καθημερινά ακούς την φράση «καλύτερα να ήμουν στο ενοίκιο» ή «μας τιμωρούν γιατί έχουμε ένα σπίτι, για το οποίο πληρώνουμε τη δόση του στην τράπεζα, θα πληρώνουμε τώρα και τα χαράτσια; Πόσο αξίζει πια ένα σπίτι; Δεν θα το ξεχρεώσουμε ποτέ…».

Μεταφέρουμε τις συζητήσεις των διπλανών μας, τις δικές μας…

Κι όταν ακούμε πως το 2012 το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσουμε οι «άτυχοι» ιδιοκτήτες ακινήτων είναι 4 δις. Ευρώ, πώς να μην σκεφτούμε κι εμείς τον δρόμο της μετανάστευσης…  Από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος του έτους οι υπόχρεοι θα καταβάλουν το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.  Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Χ. Θεοχάρη, τον Ιανουάριο του νέου έτους θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, ενώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και του 2011. Οπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης (σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) τα σημειώματα θα αποσταλούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να επιμεριστεί η επιβάρυνση. Από τους ανωτέρω φόρους το Δημόσιο θα εισπράξει ένα δισ. ευρώ, ενώ από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εισπραχθούν από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 ακόμα 2,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι φόροι στα ακίνητα ύψους 4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν ως εξής:

1. Τον Ιανουάριο θα αποσταλούν 150.000 χρεωστικά σημειώματα που αφορούν το ΕΤΑΚ του 2009. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία 25.000 σημειωμάτων, τα οποία θα αποσταλούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Συνολικά από το ΕΤΑΚ το Δημόσιο θα εισπράξει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

2. Τον Ιούνιο του 2012 θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (αντικατάστησε το ΕΤΑΚ) για το 2010 και το 2011. Για τον ΦΑΠ του 2010, το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 400 εκατ. ευρώ από 170.000 υπόχρεους ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι τον ΦΑΠ του 2010 καταβάλλουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ του 2011 θα καταβληθεί από 600.000 υπόχρεους ιδιοκτήτες. Και αυτό διότι μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Το όφελος από τον ΦΑΠ του 2011 θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Ο ΦΑΠ θα καταβληθεί από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους.

3. Από το ενιαίο τέλος ακινήτων, τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Το μόνιμο πλέον ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2013.

Στο μεταξύ, στις αρχές του έτους αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου (φυσικά πρόσωπα). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομικά τμήματα των εφοριών ξεκαθαρίζουν τις λίστες προκειμένου να αναρτηθούν τα ονόματα των οφειλετών με βάση τη γνωμοδότηση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής:

1. Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη.

2. Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής, η οποία επέρχεται είτε:

– Με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου

– Είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.

Πόσοι από εμάς θα καταφέρουν να πληρώσουν είναι άγνωστο…

www.prionokordela.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *