Απάτη 6 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ

Τέσσερις υψηλόβαθμες υπάλληλοι του υποκαταστήματος Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών εμπλέκονται σε απάτη – μαμούθ με πλαστές συνταγογραφήσεις, εικονικά νοσήλια και εκδόσεις επιδομάτων που κατέληγαν στις τσέπες τους. Αναζητείται ακόμη μία υπάλληλος στη Λακωνία

Οι Αρχές δεν αποκλείουν το τελικό ποσό της υπεξαίρεσης να αυξηθεί, ακόμη και να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 10 με 12 εκατ. ευρώ καθώς και το ενδεχόμενο στην κομπίνα να εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 εκ. ευρώ, αποκαλύφθηκε χθες από την Οικονομική Αστυνομία.

Τέσσερις υψηλόβαθμες υπάλληλοι στο υποκατάστημα Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών φαίνεται πως εμπλέκονται στην απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του Ιδρύματος με πλαστές συνταγογραφήσεις, εικονικά νοσήλια και εκδόσεις επιδομάτων σε δικαιούχους και μη. Μία ακόμη υπάλληλος από τη Λακωνία αναζητείται.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν το τελικό ποσό της υπεξαίρεσης να αυξηθεί, ακόμη και να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 10-12 εκατ. ευρώ, καθώς και το ενδεχόμενο στην κομπίνα να εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες, όταν οι ειδικοί αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έλαβαν πληροφορίες για «περίεργη» απώλεια εσόδων στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Οι αναζητήσεις στα… «άδυτα» των οικονομικών του υποκαταστήματος απέδωσε καρπούς και χθες, από νωρίς το πρωί, βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Λακωνία, με τη συνδρομή της εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Από τις έρευνες των Αρχών, τρία πολυτελή αυτοκίνητα έχουν ήδη κατασχεθεί ως αποκτηθέντα με χρήματα από παράνομες δραστηριότητες. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των υπαλλήλων, βρέθηκε κρυμμένο σε αποθήκη μίας υπαλλήλου ποσό 960.000 ευρώ. Επίσης, βρέθηκαν επιταγές ύψους 110.000 ευρώ και αρκετά ακόμη χρήματα σε ρευστό.

 

Πολυσχιδής δράση…

Η δράση των υπαλλήλων για να εξαπατήσουν το ΙΚΑ ήταν πολυσχιδής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η θέση τους σε «καίριες» θέσεις του Ιδρύματος τις βοηθούσε να έχουν πρόσβαση σε παροχές, μητρώα και άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

Οι υπάλληλοι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για νοσήλια, συνέτασσαν συνταγές ακριβών φαρμάκων, εξέδιδαν επιδόματα και βοηθήματα σε δικαιούχους και μη του ΙΚΑ, ακόμη και υπέρ των… εαυτών τους.

Ολα τα ποσά πήγαιναν τελικά στους λογαριασμούς τους και τις τσέπες τους, πλουτίζοντας σε βάρος του ασφαλιστικού ταμείου.

Ντόλτσε βίτα

 

Οι σύζυγοι βοηθούσαν στο «ξέπλυμα»

Στο «ξέπλυμα» του παράνομου χρήματος και τη νομιμοποίησή του έπαιρναν μέρος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι σύζυγοι. Ολοι τους, πάντως, δεν έχαναν την ευκαιρία να διάγουν πολυτελέστατο βίο, ζώντας σε μονοκατοικίες με πισίνες και όλες τις ανέσεις, οδηγώντας ακριβά αυτοκίνητα και… απολαμβάνοντας στο έπακρο την καθημερινότητά τους… Ακόμη, σε ορισμένες από τις κατοικίες βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα του ΙΚΑ που πλαστογραφούνταν συστηματικά από τις υπαλλήλους.

 

Οι κατηγορίες

Τα αδικήματα που βαρύνουν τις 4 υπαλλήλους και τους 2 συζύγους είναι, κατά περίπτωση, η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η πλαστογραφία, η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης εγγράφων, η απιστία σε βάρος της υπηρεσίας και ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η νεοσύστατη Οικονομική Αστυνομία.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

www.ethnos.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Απάτη 6 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *