Ανω του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ η διαφθορά

Το ετήσιο κόστος της διαφθοράς παγκοσμίως εκτιμήθηκε σε άνω του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (2,6 τρισεκατ. δολάρια), σημειώνει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, για το κόστος της διαφθοράς στα κράτη μέλη εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ της ΕΕ (περίπου 120 δισεκατ. ευρώ ετησίως). Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η διαφθορά στην Ε.Ε. δεν αποτελεί φαινόμενο του ευρωπαϊκού νότου – όπως κακώς προωθείται από μερίδα ξένων Μ.Μ.Ε. – μάλιστα σε πρόσφατη αξιολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε. απέτυχαν να λάβουν σκορ πάνω από 5 (με άριστα το 10) στο ερώτημα πόσο απαλλαγμένα είναι από την διαφθορά.

Από την πλευρά της η Σουηδή Επίτροπος απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στις τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής, ώστε να διερευνάται το ακριβές μέγεθος της διαφθοράς στα κράτη μέλη, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα βασιστεί στα ελάχιστα πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν θεσπιστεί από υφιστάμενα διεθνή μέσα και θα επικεντρωθεί σε θέματα εφαρμογής. Επίσης, θα διασφαλίζει ότι καλύπτονται τα κενά μεταξύ των υφιστάμενων διεθνών και ευρωπαϊκών μέσων παρακολούθησης.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η διαφθορά, και πολύ περισσότερο ο συνδυασμός της με την γραφειοκρατία, αποτελεί πλήγμα και μάλιστα σημαντικό στην ανάπτυξη. 1% του ΑΕΠ ισοδυναμεί στην Ελλάδα με απώλειες περίπου 3 δις ευρώ ετησίως. Η αντιμετώπιση της επομένως, δεν είναι απλά σημαντική. Είναι προαπαιτούμενο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία υγιών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει με ενδιαφέρον τις νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την διαφάνεια και την λογοδοσία, μείωση της γραφειοκρατίας, ευελιξία του κράτους είναι πολιτικές που άπτονται στα κράτη μέλη να τις εφαρμόσουν».

www.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *