Έχουμε ήδη χρεοκοπήσει αλλά κάνουμε πως δεν το βλέπουμε

Τεράστια ποσά εισπράττουν κάθε μέρα στην εφορία από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, η δημόσια δαπάνη είναι σημαντικά μειωμένη λόγω απολύσεων και απομακρύνσεων – συνταξιοδοτήσεων αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Πώς γίνεται αυτό το θαύμα; Και πώς ζητούν καθημερινά όλο και περισσότερα;

Πώς έπεσαν τόσο έξω με το έλλειμμα που τώρα δεν ξέρουν ούτε πόσο θα κλείσει, σίγουρα πάντως πάνω από 10%; Και γιατί παρ’ όλες τις θυσίες είμαστε στα επίπεδα του 2010;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι σίγουρα αναπάντητα αλλά εξηγούνται από ένα και μόνο: Έχουμε να κάνουμε με ανίκανους πολιτικούς νάνους. Και τώρα που έσφιξαν τα πράγματα και που το πράγμα δε μαζεύεται με τίποτε, εκτός από τα μέτρα που θα μας φορέσουν ακόμη μια φορά, τι πιστεύετε ότι σκαρφίστηκαν; Δύο πράγματα, δοκιμασμένες συνταγές, αν και μεγάλες ξεφτίλες για το ελληνικό κράτος.

Το πρώτο είναι το πάγωμα όλων των επιστροφών φόρου που έχουν να λαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε εντολή στους επικεφαλής των εφοριών να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Έτσι, χιλιάδες εκκαθαριστικά μένουν ανεξόφλητα και την ίδια στιγμή που ζητούν από τον πολίτη να πληρώσει τα χαράτσια αλλιώς έχει προσαύξηση, το ίδιο το κράτος παρακρατά επιστροφές φόρων που θα έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί. Η δικαιολογία της πράξης αυτής καινοφανής: για να καταπολεμήσουν φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Έτσι, αν ο πολίτης πρέπει να πληρώσει φόρο και έχει και επιστροφή καλό είναι να μην περιμένει τη δεύτερη και να σπεύσει να κάνει συμψηφισμό. Αλλιώς και προσαυξήσεις θα έχει και δε θα πάρει ποτέ τα επιστρεφόμενα που του έχουν εκκαθαριστεί.

Το δεύτερο σχέδιο είναι ακόμη χειρότερο. Είναι η γνωστή φορολογική ασυλία στους ασυνεπείς φορολογούμενους ή τους μπαταχτσήδες, από άποψη ή από δυσκολία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να υπάρξει ακόμη μια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και με χρονική διάρκεια… 5 ετών. Οι συνεπείς φορολογούμενοι που έτρεξαν να βρουν για να πληρώσουν θα αισθάνονται πολύ κορόιδα βλέποντας άλλους να κάνουν συμφωνία για να πληρώσουν σε βάθος χρόνου και που σίγουρα θα φεσώσουν με ακόμη περισσότερα χρέη το κράτος.

Η κρυφή βόμβα των δανείων

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει τον κίνδυνο μιας νέας εσωτερικής δημοσιονομικής βόμβας. Η «κρυφή» αυτή βόμβα έχει να κάνει με τα δάνεια που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου. Η παράταση που έδωσε χθες  για έξι μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, είναι το τελευταίο όπλο της κυβέρνησης πριν αρχίσουν να «σκάνε» τα δάνεια από επιχειρήσεις. Έτσι μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να παίρνουν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου και ο… θεός βοηθός αφού άμα χρεοκοπήσει η χώρα τότε τινάζονται στον αέρα και οι επιχειρήσεις. Η εγγύηση που θα παρέχει το Δημόσιο θα έχει μέγιστη διάρκεια 10 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης, η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση και οι δόσεις θα είναι ισόποσες.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή χιλιάδες δάνεια έχουν καταστεί «κόκκινα» και όσο και να δοθεί παράταση πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες, κυρίως οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν τις δόσεις και να ξεχρεώσουν. Τα δάνεια αυτά εκτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια κι αν «σκάσουν» θα δημιουργηθεί τέτοια «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά που δε θα κλείνει ούτε με νέα μέτρα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε διαδικασία εσωτερικής χρεοκοπίας. Δε δίνει ότι χρωστά (πάνω από 6 δις τα χρέη στους προμηθευτές) σε πολίτες και επιχειρήσεις και από την άλλη κάνει ότι μπορεί για να εισπράξει από παντού.

Όμως το πιθάρι είναι χωρίς πάτο. Όσο το γεμίζουν τόσο το έλλειμμα ξεφεύγει. Ωραία οικονομική πολιτική.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *