Έρχεται και νέο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, αλλά και του κρατικού!

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το κούρεμα του χρέους της; Νεότερες εκθέσεις μεγάλων ξένων οίκων, προβλέπουν δύο βασικές εξελίξεις: α) επιπλέον haircut στο ιδιωτικό χρέος, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ β) στο χορό αργά ή γρήγορα θα μπει και το επίσημο χρέος, δηλαδή, το χρέος που έχει η Ελλάδα προς άλλα κράτη.

Στην πρώτη περίπτωση, η εκτίμηση που γίνεται είναι πως μέσα στο επόμενο 18μηνο, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να περικόψει κατά άλλο ένα 50% το ιδιωτικό της χρέος, αφού μετά το «κούρεμα», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί το «βάρος» που κουβαλά να μην είναι βιώσιμο. Πρόκειται για μια προοπτική, που συζητούν σοβαρά αρκετοί αναλυτές, ενώ λέγεται ότι απασχολεί ήδη και την ΕΕ.

Ωστόσο, επισήμως κανείς δε παραδέχεται αυτή την προοπτική, όπως και την προοπτική να «κουρευτεί»και το κρατικό χρέος, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει πλήρη χαλάρωση στην Ελλάδα, από τη μία και μεγάλη αναταραχή στις αγορές από την άλλη. Γι’ αυτό και προς το παρόν, συναντάται ακόμα μόνο σε εκθέσεις αναλυτών μεγάλων ξένων οίκων.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *