«Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη»

Ομολογία-σοκ του πρώην υφ. Οικονομικών, Π. Δούκα

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο CNBC o πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, Πέτρος Δούκας.

Ο κ. Δούκας τάχθηκε συγχρόνων υπέρ ενός «οργανωμένου» και «ελεγχόμενου κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα.

«Η ικανότητα των Ελλήνων πολιτών να καταβάλλουν φόρους βρίσκεται πραγματικά στο όριο», φέρεται να δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών στο CNBC.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Ιούλιο δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, 4 επιστολές του κ. Δούκα προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στις επιστολές του ο κ. Δούκας προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας σε επιστολή του τον Οκτώβριο του 2008 τόνισε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ποσό που ανήλθε στα 48 δισ. ευρώ για το 2009.

Σε άλλη επιστολή την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008 τόνιζε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις ασθενέστερες τάξεις, αν και οι πολίτες δύσκολα θα πιστέψουν σε προεκλογικού τύπου παροχές, όποιες και αν είναι αυτές».

sarotiko.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *