«Στέγνωσε» η αγορά από μετρητά

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές συναλλαγές τους.
 
Στη δεινή αυτή θέση έχουν περιέλθει τις τελευταίες εβδομάδες και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Έλλειψη ρευστότητας, η οποία επιτείνεται λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης της χώρας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του χρέους.

Με δεδομένα, μάλιστα, την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και τον περιορισμό της τραπεζικής δανειοδότησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα οι εισαγωγικές κινδυνεύουν με αφανισμό, με την πλειονότητά τους, αν όχι όλες, να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Και αυτό, γιατί οι ξένες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις απαιτούν πλέον από τις ελληνικές να πληρώνονται τοις μετρητοίς ή στην καλύτερη περίπτωση μέσα σε 30 ή 40 ημέρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το real.gr, 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες προχωρούν πλέον σε άμεση προεξόφληση της παραγγελίας τους από το εξωτερικό, ενώ 7 στους 10 ζητούν στην συνέχεια από τις πελάτες τους στην Ελλάδα να τους πληρώσουν τοις μετρητοίς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, «οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ενδιαφέρονται κυρίως για κεφάλαιο κίνησης, για δανειοδότηση με επιδότηση επιτοκίου και για εγγυητικές επιστολές». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του λιανεμπορίου, «για τις μικρές επιχειρήσεις έχει μείνει μονάχα η… οδός των μετρητών. Πλέον, ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις παραγγελίες εταιρειών που δεν έχουν επαρκή κεφάλαια κίνησης».

Η κατάσταση, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο ζοφερή με δεδομένη την ανυπαρξία της τραπεζικής χρηματοδότησης. «Για να γίνει απόλυτα κατανοητό -υποστηρίζουν οι έμποροι- μια εταιρεία που πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ χρειάζεται πλέον να έχει διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σε κεφάλαια κίνησης. Χρήματα που, πλέον, λιγοστές και μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα».

Χαρακτηριστικό της έλλειψης εμπιστοσύνης πλέον στην αγορά αποτελεί η συνεχιζόμενη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες τον το πρώτο εννεάμηνο του 2011 ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ. Η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων κίνησης έρχεται να προστεθεί στην κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον περασμένο Αύγουστο έφτασε το 1,5%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται στις πωλήσεις των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων (11,9%), των τροφίμων, των ποτών και του καπνού (7,9%), των επίπλων, των ηλεκτρικών ειδών και του οικιακού εξοπλισμού (4,7%). Πτώση της κατανάλωσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της ολοένα και μικρότερης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

www.real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *