«Παγώνει» η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης

Με άδειους καυστήρες αναμένεται να ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες οικογένειες που φέτος αποφάσισαν να μη βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με στοιχεία των βενζινοπωλών, ο εφοδιασμός των πολυκατοικιών με πετρέλαιο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50%.

«Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που φτάνει το 50%», επιβεβαιώνει ο Χαρ. Μαυράκης, πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων, Εμπόρων Καυσίμων). Προσθέτει ότι ορισμένοι καταναλωτές φοβούμενοι το διπλασιασμό της τιμής -λόγω του φόρου κατανάλωσης- προέβλεψαν κι αγόρασαν πετρέλαιο τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, λόγω της κρίσης που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, καταναλώνουμε μόνο τα αναγκαία, περικόπτοντας ακόμα κι από αυτά. Με αποτέλεσμα η σοβαρή πτώση στην κατανάλωση να περνάει στην πραγματική οικονομία και τα έσοδα του κράτους. Έτσι, τα κεφάλαια που διακινούνται δεν μπορούν να στηρίξουν τα βενζινάδικα. Σύμφωνα με στοιχεία των ενώσεων πρατηριούχων, πανελλαδικά έκλεισαν ήδη 1.200 βενζινάδικα ενώ το 2011 υπολογίζουν ότι θα κλείσουν κι άλλα 1.000. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία των διυλιστηρίων, η γενικότερη πτώση της αγοράς καυσίμων κυμαίνεται στο 30%.

Ο κ. Μαυράκης λέει ότι πολλοί καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικές πηγές ενέργειας (στην περιφέρεια εφοδιάζονται με ξύλα) ενώ στην Αττική στρέφονται στο φυσικό αέριο: «Ή θ' ανάβουν το καλοριφέρ για δύο ώρες. Δυστυχώς, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 24% προβλέπεται να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις φέτος το χειμώνα».

www.real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *