Ως κανονικό εισόδημα θα φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων!

Δεν είναι μόνο τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, που αφορούν στα εργασιακά και μισθολογικά και περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. Το κείμενο των 42 σελίδων περιλαμβάνει και σαρωτικά μέτρα στη φορολογία, που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και τα οποία θα έρθουν μέχρι το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες αναφορές είναι γενικόλογες μεν, δίνουν δε το στίγμα της πολιτικής, που αναμένεται να ακολουθηθεί. Αναλυτικά, γίνεται λόγος για:

«Πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος». Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όλες οι πηγές εισοδήματος των νοικοκυριών. Δηλαδή, έσοδα από μισθούς, ενοίκια, τόκους θα φορολογούνται στην κλίμακα. Άρα, οι τόκοι καταθέσεων και ομολόγων, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 10%, κινδυνεύουν να φορολογηθούν με συντελεστή έως και 45% !

«Απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος». Εδώ, περιλαμβάνονται σενάρια μείωσης ή και πλήρους κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, που έχει ήδη μειωθεί από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ. Να σημειώσουμε, βέβαια, πως με το εξ ορισμού τεκμήριο των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, χωρίς να έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους, το αφορολόγητο είναι ήδη μηδενικό. Συνεπώς, η οποιαδήποτε περαιτέρω μείωσή του θα σημάνει στην ουσία πως ο κάθε φορολογούμενος θα χρεώνεται με επιπλέον εισόδημα, ανεξαρτήτως του μισθού του και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Σημαίνει, επίσης, ότι θα μειωθούν ακόμα και στο μισό τα φορολογικά κλιμάκια, που σήμερα είναι οκτώ, γεγονός που θα φέρει επιπλέον επιβαρύνσεις, αφού πολλά εισοδήματα θα μεταφερθούν σε υψηλότερα κλιμάκια.

«Εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων». Αυτό σημαίνει πως θα περιοριστούν και άλλο οι εκπτώσεις φόρου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και την πλήρη κατάργησή τους.

«Απλοποίηση του ΦΠΑ». Αυτό σημαίνει ότι βαίνει προς κατάργηση ο μειωμένος συντελεστής, που ισχύει σήμερα στα νησιά, και πως οδηγούμαστε προς ένα ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α., δηλαδή πως είναι πιθανό να καταργηθεί και ο ενδιάμεσος του 13%.

«Απλοποίηση της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας». Αυτό σημαίνει πως θα καθιερωθεί ένας φόρος για τα ακίνητα, που θα ενσωματώσει τους υφιστάμενους (χαράτσι ΔΕΗ, φόρος ακίνητης περιουσίας, τέλος ακίνητης περιουσίας, κλπ.).

«Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μέτρο, που έχει εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, θα μπει φρένο σε νέες ρυθμίσεις χρεών και σε κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για σχετικά αδικήματα και χρέη.

Νεκτάριος Β. Νώτης

24h NewsRoom

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ως κανονικό εισόδημα θα φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *