Ως και 35% οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Περικοπές αποδοχών από 5% έως και 35% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ και διπλωματικούς υπαλλήλους), οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων.

Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, το τρέχον έτος οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να καταρτιστούν και να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

Στόχος να έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους -ει δυνατόν- πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Οι μειώσεις ανά κλάδο

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις αποφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα:

1. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα δουν τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 6% ή 7,5% αναδρομικά από την 1-7-2012. Αν επιλεγεί η μείωση κατά 7,5%, τότε ενδέχεται να αυξηθεί κατά ένα πολύ μικρό ποσό το επίδομα επικινδυνότητας.

2. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά, καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%. Για τους υψηλόβαθμους οι περικοπές των συνολικών αποδοχών μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 35%. Κι όλα αυτά αναδρομικά από 1-7-2012.

3. Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται ως εξής: 5% για συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1.501 έως 2.500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Και οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1-7-2012.

4. Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν στο 13% κατά μέσο όρο, ενώ οι μειώσεις αποδοχών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα φθάσουν το 20%, αναδρομικά από την 1-7-2012.

Κατάργηση επιδομάτων, τέλος τα δώρα

Για να επιβληθούν αυτές οι περικοπές στο σύνολο των αποδοχών θα απαιτηθεί να επιβληθούν άμεσα πολύ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις στα επιδόματα (δείτε τους σχετικούς πίνακες)που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Τα επιδόματα αυτά αναμένεται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους με προοπτική τα περισσότερα να καταργηθούν πλήρως από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός άλλου σχεδίου της κυβέρνησης και της Τρόικας, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση νέων μισθολογίων από μηδενική βάση για τους περισσότερους δημόσιους λειτουργούς. Ειδικά, δε, για τους ένστολους οι περικοπές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες από το επόμενο έτος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, από το 2013 και μετά, όλοι οι λειτουργοί του Δημοσίου, που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, θα υποστούν πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες, μέσω της κατάργησης των υπολειμμάτων των επιδομάτων εορτών και αδείας, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας. Οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στα 1.000 ευρώ μικτά το χρόνο για κάθε λειτουργό του Δημοσίου.

εφημερία Ελεύθερος Τύπος


Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.