Η κατάσχεση και τα ακατάσχετα

Τελευταία ενημέρωση την 21 Απρ 2011 — 13:41

Η ώρα της κρίσης λοιπόν έφθασε, τα ψέματα τελείωσαν. Η Τράπεζά σας έχει καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, ο δικαστικός επιμελητής σας έχει επιδώσει τη διαταγή πληρωμής, έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες και η ώρα της κατάσχεσης είναι κοντά. Θεωρητικά, ο δανειστής σας ( αυτός στον οποίο χρωστάτε ) μπορεί να προβεί για την ικανοποίησή του σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας σας.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που εξαιρούνται της κατάσχεσης. Αυτά ορίζονται, όσον αφορά τα κινητά, στις παραγράφους 3 & 4 του άρθρου 953 του ΚΠολΔ ( =Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ) και ειδικότερα εξαιρούνται από την κατάσχεση:

α) τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους,

β) τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρείς μήνες,

γ) τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία,

δ) βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογενέιάς του.

Εξαιρούνται επίσης από την κατάσχεση, προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους και εκτός από αυτά

α) προκειμένου για πρόσωπα που ζουν από γεωργική εργασία, και δύο ζώα για το άροτρο, ένα υποζύγιο, μία δαμάλα,έξι πρόβατα, έξι γίδες, ο σπόρος που χρειάζεται ως την ερχόμενη συγκομιδή και η τροφή αυτών των ζώων για τρεις μήνες,

β) προκειμένου για πρόσωπα που ζούν από την κτηνοτροφία και δώδεκα μεγάλα ζώα ή εικοσιτέσσερα μικρά ζώα, και η τροφή τους για τρείς μήνες,

γ) για πρόσωπα που ζουν από την πτηνοτροφία και εκατόν πενήντα πτηνά και η τροφή τους για τρείς μήνες.

Ενδεικτικά και προς περαιτέρω διευκρίνιση του ανωτέρω άρθρου, επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με την τάση της νομολογίας στα ακατάσχετα ανήκουν ενδεικτικά και τα κάτωθι:

1) το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, επειδή συμβάλλουν στην ψυχαγωγία του οφειλέτη,

2) ηλεκτρικές συσκευές απαραίτητες για τη διαβίωση, όπως το ψυγείο, το πλυντήριο και η κουζίνα

3) τα έπιπλα σαλονιού και χωλ, τα κλιματιστικά, η ηλεκτρική σκούπα, τα οικιακά σκεύη, το τηλέφωνο, τα χαλιά, όχι όμως πράγματα που συντελούν στη διακόσμηση της οικίας

4) τα βιβλία, τα μουσικά όργανα και τα εργαλεία τέχνης

5) τα χειρόγραφα ( όπως λ.χ. επιστολές, οικογενειακά έγγραφα, )

Κατά τη γνώμη όμως του γράφοντος, κατά την κατάσχεση, πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη και η αξία της κινητής περιουσίας του οφειλέτη, καθώς, εάν αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, τίθεται ο προβληματισμός εάν συγκεκριμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακατάσχετα ή όχι.

Δηλαδή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάσχετη α) μία έγχρωμη τηλεόραση HD, Plasma, 50 ιντσών, αξίας 2000€, και ένα στερεοφωνικό συγκρότημα με προενισχυτή, ενισχυτή, σύστημα ηχείων Dolby Surround 7.1 ( γιατί ένα απλό home cinema 5.1 έχει πλέον σπίτι του ο οποιοσδήποτε ), αξίας 1500€? Γιατί, θα θεωρούσα μία τηλεόραση και ένα ραδιόφωνο απαραίτητα για την ψυχαγωγία του οφειλέτη και ακατάσχετα, όχι όμως και τα ανωτέρω συστήματα, τα οποία αγόρασε ο οφειλέτης «για να φέρει τον κινηματογράφο σπίτι του», τη στιγμή που έχει ανοιχτές οφειλές σε τρίτους.

21 σχόλια σχετικά με το “Η κατάσχεση και τα ακατάσχετα”

 1. Ρε παιδιά βοήθεια,

  Αυτές τις μέρες τρέχω από κλεφτομάγαζο σε κλεφτομάγαζο για ρυθμίσεις. Σε γενικές πέτυχα ένα πού καλό κούρεμα με τη Citi και πρωτού το πληρώσω προσπαθώ ξνα ρυθμίσωμτις άλλες (δηλαδ’η 2 που έχω κάνει και 3μηνη στάση πληρωμών γιατί ετοιμαζόμουνα για Κατσέλη τον οποίο δενξη βλέπω τελικά να γλυτώνω).  Με την Αλφα που χρωστάω και πιό πολλά βρήκα αμέσως άκρη, Εκανα το αίτημα και μου είπαν θα αρχίσω να πληρώνω μετά την υπογραφή αφού φυσικά εγκριθεί τη δόση που ορίσαμε. Στην Πειραιώς η οποία πρέπει να είανι η πιό κουφαλοτράπεζα που κυκλοφορεί 1. ζητούν προσημείωση γιά ρύθμιση ενός ποσού 16000 (από 1 πιστωτική). Τους είπα κατηγορηματικά όχι και έκανα αίτημα γιά ρύθμιση χωρίς προσημείωση με δόιση 250 Ε/μήνα και μου απάντησαν σε χρόνο dt OXI και ότι να δίνω 270 γιά ένα 6μηνο και άμα είμαι καλό παιδί θα δουν τοι αίτημά μου ξανά στο εξάμηνο. Τι να κάνω ? Να τους γαμοσταυρίσω? Να δεχτώ έτσι χωρίς χαρτιά και βλέπουμε? Το πρόβλημα είναι ότι άμα δε δεχτώ δεν έχει νόημα να πλη΄ρώσω μετρητά σε κανέναν και μάλλον πρέπι να πάω στο Ν. Κατσέλη με όλα τα αρνητικά. Εντωμεταξύ στην Αλφα υπέγραωα πάκο χαρτιά που σημαίνει ότι αν εγκρίνουν το διακονονισμό ισχύει από τη μέρα έγκρισης και δεν μπορώ να ανακαλέσω?

  1. @Εντωμεταξύ στην Αλφα υπέγραωα πάκο χαρτιά που σημαίνει ότι αν εγκρίνουν το διακονονισμό ισχύει από τη μέρα έγκρισης και δεν μπορώ να ανακαλέσω?
   Προφανώς και ΔΕΝ θα μπορείς να το συμπεριλάβεις στον Ν3869, αλλά πάλι αν τα βρήκες με τη CITI και μένει μόνο η χρεοκοπημένη των Ψαριών, του καθηγηταρά του ΠΑΣΟΚ που βούλιαξε για όσους θυμούνται τα ΕΝΑΕ, μπορείς να πας δικαστικά μαζί τους και να τους έχει στη σέντρα χωρίς να χρειάζεται ο Κατσελονόμος.

 2. Η CITI τί ποσοστο κούρεμα έκανε? Μα αν ειναι να πας με το νόμο Κατσέλη γιατί να κάνεις ρυθμίσεις? Αν υπογράψες ρυθμίσεις, δέν θα μπορέσεις να πας με το νόμο για ενα χρόνο τουλάχιστον!

  1. GeorgeM γειά χαρά
   .
   Η Citi μου έκανε σχεδον 50%  σε αρκετά μεγάλο ποσό. Βέβαια η citi δεν κάνει ΄τίποτα άλλο γιατί μάλλον ετοιμάζεται να τα μαζεύει από δώ.

   Τέλος πάντων προτού γίνει αυτή η συμφωνία με Citi είχα καταθέσει αιτήσεις στις Τράπεζες γιά αναλυτική κατάσταση οφειλών για το Ν. Κατσέλη. Αλλαξε το σκηνικό η πρόταση Citi και αφού μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτή είπα να γλιτώσω την υπαγωγή όπου γιά μιά ζωή θα είμαι υπό επιτήρηση. Το ξέρω ότι αν υπογράψω νέες συμβάσεις δεν μπορώ να τις συμπεριλάβω. Αλλά  αφού θα εξοφλήσω τη Citi στην οποία χρωστάω το 60% των οφειλών μου είπα να παλέψω τις άλλες με διακανονιμούς και να κρατήσω και 1 μικρή κάρτα εν ενργεία για ώρα ανάγκης. Να ‘όμως που η κωλοτράπεζα μου χαλάει τα πάντα. Με  λίγα λόγια  o tokoglifos Peiraios δεν κάνει στην περίπτωσή μου νέο δάνειο γιατί λέει είμαι στο δικαστικό τμήμα και θα έχω αυτή τη δόση με 8% μέχρι να ξοφλήσω και δεν θα με πειράξουν με ΔΠ άμα είμαι συνεπής. Αμα δεν είμαι θα έχω τη ΔΠ στο τσεπάκι και άρα πρέπει νάχω καβατζωμένο κανά 10000 (και που να το βρώ?) γιά τα επείγοντα. Γι αυτό λέω δεν ξέρω τι να κάνω μου αλλάζει εντελώς το σκηνικό η πουτανοτράπεζα και θα την πληρώνω και δεν με κατοχυρώνει.

   1. Γεια χαρά Margi! Ετσι οπως είναι η κατάσταση είμαστε ολοι “υπο επιτήρηση” και είτε ενταχθούμε στο νόμο Κατσελη, είτε κανουμε άλλες συμφωνίες, θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναέχουμε πιστοληπτική ικανότητα. Ιδανικό θα ήταν να εβρισκες συνολική λύση με το νόμο Κατσελη αλλα αν θες να γλιτώσεις την ταλαιπωρία και εφοσον τα πιό πολλα τα χρωστας στη Citibank κοίτα να ξεμπερδευεις τουλάχιστον μαζι τους. Αν για την Πειραιως εχεις τη δυνατοτητα να προσημειωσεις ακινητο και να επιτυχεις χαμηλότερη δόση και επιτοκιο νομιζω πως θα πρεπε να το εξετασεις. Ετσι κι αλλιως αν πηγαινες με το νόμο Κατσελη μπορει και παλι το ειρηνοδικειο να σου ρυθμιζε το χρεος με δοσεις εως και 20 χρόνια αλλα με “υποθηκη” την πρωτη κατοικια. Παλι στα ίδια θα ήσουν. Αν το επιτυχεις εξωδικα είναι καλυτερο.

   2. @margi
    Αγαπητή, και τί έγινε άμα θα σε έχουν υπό το πώς το είπαμε, “επιτήρηση”;;; Μου κάνει πολύ “θα σε κάνω ντα ντα……..”. So what; Άλλωστε, μετά από την περιπέτειά σου που δεν είναι απότοκο δόλου ή προκλητικά κακής διαχείρησης θα ξανασκεφτόσουν να συνεργαστείς με τους τραπεζοΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ; Γιατί αν μου πεις “ναι”, ε τότε θα είσαι άξια της μοίρας σου!

 3. Καλησπέρα.Έχω μία κάρτα της Εθνικής την οποία έχω σταματήσει να την πληρώνω από τον Απρίλη (έχει φτάσει στις 12000€)γιατί η γυναίκα μου ήταν άνεργη και εγώ πλέον έχω πέσει στα 850 ΕΥΡΩ και έχω και 2 παιδιά να μεγαλώσω.Επίσης η γυναίκα μου έχει ένα στεγαστικό και ένα καταναλωτικό στο όνομα της και έχουμε κάνει αίτηση για να πάμε μέσω νόμου Κατσέλη.Εγώ δεν έχω τίποτα στο όνομα μου,με παίρνουν τηλέφωνα συνέχεια και στο χώρο εργασίας και μου ζητάνε για ρύθμιση να βάλω κατι προσημείωση αλλά εγώ τους λέω ότι δεν έχω κάτι να βάλω και με απειλούν με δικαστήρια.Τι πρέπει να κάνω;
  Eυχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Αν δεν έχεις τίποτα, όπως λες, στο όνομά σου, γράψτους κανονικά στα @@ σου. Από τη στιγμή μάλιστα που έχετε κάνει και αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, γράψτους δυό φορές.
   Την επόμενη φορά που θα σου τηλεφωνήσουν στο χώρο εργασίας, ζήτα τους να σου πουν πολύ καθαρά Ονοματεπώνυμο, ποιά εταιρεία ή δικηγορικό γραφείο είναι και τη διεύθυνσή τους, λέγοντάς τους ότι αν σε ξαναενοχλήσουν θα τους κυνηγήσεις δικαστικά.

  2. Βασικά πρώτα – πρώτα να εξετάσεις ποιός σε παίρνεις στο χώρο εργασίας; Πράγματι η τράπεζα ή κάποιο τρωλλάκι σαν τη σαύρα που ποστάρει κατά καιρούς εδώ μέσα ως ΜΑΡΘΑ ΚΛΑΣΤΑ κ.λπ.;  Τραπεζονταβατζής ΔΕΝ επιτρέπεται να επικοινωνεί μαζί σου σε χώρο εργασίας εκτός κι αν εσύ ο ίδιος το έχεις ζητήσει.Τώρα, στα υπόλοιπα, εσύ προσωπικά είσαι εγγυήτης σε κάποιο άλλο δάνειο ή έχει συμμετοχή στο στεγαστικό της γυναίκας σου;

 4. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!Πράγματι δεν έχω τίποτα στο όνομα μου,αυτό σημαίνει ότι αν με πάνε δικαστικώς δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα (φυλακή κτλ;)’Οσο αφορά τον νόμο Κατσέλη έχουμε κάνει αίτηση μόνο για τα δάνεια και τις κάρτες της συζύγου για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια ποσά στις δόσεις τα οποία βεβαια δεν τα δέχτηκαν ούτε αυτά οι τράπεζες!
   

  1. Όταν λέμε τίποτα εννοούμε τίποτα!
   Φυλακή για χρέη προς ιδιώτες δεν υπάρχει.
   Κατάσχεση επίπλων και τέτοιες μαλακίες πέθαναν εδώ και χρόνια. 

  2. Οι τράπεζες σχεδόν ποτέ δεν δέχονται διακανονισμό για νόμο κατσέλη, γι’ αυτό και όλες οι περιπτώσεις καταλήγουν στα ειρηνοδικεία.

 5. πριν καιρο , εκβιαστικα , υπέγραψα γραμμάτια για χρέος του αδερφού μου …ακολουθεί διαταγή πληρωμής και κατάσχεση ,αφού δεν μπόρεσα να αποπληρώσω τα γραμμάτια αξίας 35000 , πληρώνω 2000 στον επιμεητή για να μην δημοσιεύσει και αναβάλλει και τώρα δεν δέχεται τον διακανονισμό για το υπόλοιπο οφειλής  …τι κάνω  ???

  1. @πριν καιρο , εκβιαστικα , υπέγραψα γραμμάτια για χρέος του αδερφού μου………
   Σε ποιόν υπέγραψες γραμμάτια και με ποίον τρόπο εκβιάστηκες;

 6. synonomate se paromoia skata eimai k egw gia pio liga lefta eprepe opws to diabazw prwta na ton kaneis na dextei to diakanonismo kai meta na anabaleis alla gt den th psaxneis me kamia anagnwrish xreous rwta kalytera kai ena dikhgoro…

 7.  Φάγατε- ηπιατε και τώρα θελετε τα κερατιατικά σας να τα πληρώσουν όσοι δεν εκαναν τις υπερβολές σας…. την ανακεφαλαιωση των τραπεζών απο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πληρώνουν όσοι αντέχουν να πληρώνουν ακόμα φόρους..  Άμα θέλετε γούστα να μάθετε να τα πληρώνετε μόνοι σας. Κάρτα 12000; Τι λέτε ρε νούμερα!. Δεν αισθάνομαι κανένα οίκτο. Χρεοκοπία κοπροσκυλα και στο συσσίτια..

  1. Καραγκιόζαρε τραπεζοτρολλάκι ούτε και εμείς θα αισθανθούμε οίκτο όταν θα είσαι στην αρένα με τους ομοίους σου και θα παίζουμε μπάλα με τα κεφάλια σας! Συνέχισε να πιστεύεις την παραμύθα των τραπεζών οτι φταίνε οι δανειολήπτες όταν αυτές δάνειζαν ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ και εισέπρατταν για χρόνια τοκογλυφικά επιτόκια! Και αν είσαι τόσο χαιρέκακος και θέλεις να δείς δυστυχισμένους ανθρώπους να χρεοκοπούν και να πηγαίνουν στα συσσίτια τότε εγώ μπορώ να γίνω ακόμα πιό κακός και θα σου ευχηθω κακό ΨΟΦΟ νά χείς και να μην προλάβεις να πληρώσεις φόρο γιατί θα τα φας νωρίτερα σε φάρμακα και κόλυβα!

   1. @GEORGE M
    Μή τσιμπάς με τη “λου-λού”. Έχει γεμίσει η Ελλάδα από κατσαρήδες. Άσε να τις φάνε σε κόλυβα τα αφεντικά τους. Και που ‘σαι, “λου-λού” ή ΜΑΡΘΑ, πόσο είπαμε τη νέα σας μείωση; 6% ;…………

 8. Gk ποσες πιπες πηρες μωρη  για να τα πεις αυτα μωρη λουλου τραπεζοτρωλ? που να ψοφησεις και να μην εχεις ουτε για κολυβα

 9. @GK
   
  Σου διαφευγει ότι την ανακεφαλαίωση των τραπεζών την πληρώνουν και οι δανειολήπτες,ως φορολογούμενοι.
  Αυτοι που πλήρωναν επι χρόνια 18% και 19% επιτόκια,όταν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκα δεν ήταν ούτε στο μισό.Με αποτέλεσμα να μην ξεχρεωνουν ποτέ…
  Κανε μας τη χάρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *