Χαιρετούν στρατιωτικά και φεύγουν

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς τους το ειδικό μισθολόγιο και φοβούμενοι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ ως αποτέλεσμα και νέων δυσμενών αλλαγών στις απολαβές. Αρκετοί εξ όσων θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης χαιρετούν… για τελευταία φορά και κρεμούν στολή και πηλήκιο για να σώσουν ό,τι απέμεινε. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στην Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της ένταξης του Ταμείου της στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που σημαίνει μεγάλο «μαχαίρι» στο εφάπαξ από αρχές του 2014.

Το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου υπέβαλαν παραίτηση 230 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη και μάχιμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δυνητικά είναι σε θέση να παραιτηθούν αγγίζουν τις 20.000 στις Ένοπλες Δυνάμεις και φθάνουν τις 9.000 στην Ελληνική Αστυνομία. Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το «κύμα φυγής» θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα «κενό» άμυνας και ασφάλειας στη χώρα, ελλείψει προσωπικού, καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται και το κλίμα πυροδοτείται με φήμες σαν και αυτές που κυκλοφόρησε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά στη μείωση του εφάπαξ, όπως καθησυχάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο προβληματισμός είναι έκδηλος και προφανώς αποτυπώνεται στις αιτήσεις παραίτησης. Έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου είχαν φθάσει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 145 αιτήσεις παραίτησης. Οι 85 ήταν από αξιωματικούς και οι υπόλοιπες 60 από ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς. Στο ΓΕΑ έχουν κοινοποιηθεί 65 παραιτήσεις (4 ιπταμένων). Οι λιγότερες είναι αυτές του ΓΕΝ και φθάνουν τις 20 αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι 230 παραιτήσεις είναι αυτές που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Επιτελείων, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες που πιθανώς να έχουν κατατεθεί στις μονάδες και δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας.

«Ο αριθμός των υπό παραίτηση στελεχών είναι μεγάλος για το μήνα Ιανουάριο και προσεγγίζει εκείνον του 2008, όταν είχε ανοίξει το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό ζήτημα, με τις γνωστές επιπτώσεις, προκαλώντας μαζικές παραιτήσεις», ανέφερε πηγή του Πενταγώνου. Οι λόγοι που οδηγούν τους στρατιωτικούς σε παραίτηση συνδέονται με τις πρόσφατες και ισχύουσες από τις αρχές Αυγούστου του 2012 επώδυνες ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου. Οι απώλειες στους μισθούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διατήρησης δύο σπιτιών και των συνεχών μετακινήσεων. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι το τι μέλλει γενέσθαι αργότερα και τι θα ισχύσει με το εφάπαξ.

Ήδη, λόγω των πρόσφατων περικοπών μειώνεται και το ποσό του εφάπαξ, αφού αυτό προκύπτει βάσει του βασικού μισθού, των χρόνων υπηρεσίας και των επιδομάτων εξομάλυνσης, θέσης ευθύνης και ειδικής απασχόλησης. Οι στρατιωτικοί φοβούνται νέες μειώσεις, αφού το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με το χρονοεπίδομα, τις μισθολογικές προαγωγές και τα επιδόματα. Τυχόν κατάργησή τους με πιθανόν νέο ειδικό μισθολόγιο ή αλλαγές συμπαρασύρουν και το εφάπαξ.

Η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει το πρόβλημα των παραιτήσεων και γι’ αυτό αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση-διάψευση του ΓΕΕΘΑ στις «ανυπόστατες και αναξιόπιστες» φήμες που διέδωσε ο ΣΥΣΜΕΔ, πέραν βέβαια της απαράδεκτης παρέμβασης του Συνδέσμου, η οποία, όπως καταγράφεται, επέτεινε το ρυθμό υποβολής των παραιτήσεων. Την ίδια στιγμή, με τους αριθμούς των παραιτήσεων στο γραφείο της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μη γίνουν άλλες παρεμβάσεις στα μισθολογικά των στρατιωτικών, οι οποίες βέβαια θα είχαν αρνητικές συνέπειες. Στο μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα.

Οι στρατιωτικοί, τέλος, εκφράζουν φόβους μήπως η οικονομική κατάρρευση των Μετοχικών Ταμείων οδηγήσει σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, στο οποίο εντάσσεται η Ελληνική Αστυνομία, και το εφάπαξ εξανεμισθεί πλήρως. Κι αυτό γιατί από τις αρχές του 2014 προβλέπεται πως το συγκεκριμένο Ταμείο θα χορηγεί εφάπαξ στο βαθμό που τα έσοδά του το επιτρέπουν, αφού δεν θα λαμβάνει καμία επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανταπόδοση σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι αστυνομικοί (όπως και οι υπόλοιποι μισθωτοί) και το εφάπαξ θα δίδεται αν και εφόσον…

Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν υποστεί τη μείωση του 38% στο εφάπαξ, το οποίο είναι ήδη μειωμένο λόγω των αποδοχών που διαμορφώθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ανώτατος αξιωματικός με 34 χρόνια υπηρεσίας, που θα ελάμβανε εφάπαξ πριν από τις περικοπές 70.000 ευρώ, τώρα θα λάβει 37.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε… φυγή από το Σώμα.

Ανδρέας Κούτρας, στον Ελεύθερο Τύπο

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Χαιρετούν στρατιωτικά και φεύγουν”

  1. Και για λύσουμε κάποιες απορίες, μεγάλο μέρος των αποθεματικών των μετοχικών ταμείων, τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά σε κρατικά ομόλογα, τα οποία κουρεύτηκαν με το PSI.

    Δηλ. χάθηκαν τα λεφτά των στρατιωτικών εξαιτίας των απατεώνων πολιτικάντηδων. 

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.