Με νέες ακραίες δηλώσεις επανέρχονται γερμανοί αξιωματούχοι και αυτή την φορά οι δηλώσεις ήρθαν από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Άγκελα Μέρκελ.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χρήματα χωρίς να αλλάζει τίποτε δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία Φόλκερ Κάουντερ αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του γερμανού βουλευτή και εξέχοντος στελέχους του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ αναζωπυρώνουν το πολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας εν μέσω της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο δανειακό πακέτο για τη χώρα. Ο γερμανός πολιτικός πρόσθεσε, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στην εφαρμογή των διοικητικών, δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα από τους πιστωτές της.
Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας η χώρα θα πρέπει να τεθεί υπό κηδεμονία από στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή από την ευρωζώνη πρόσθεσε ο Κάουντερ.
Στη συνέντευξη του ο Φόλκερ Κάουντερ σημειώνει:
«Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη (…) Όμως αν η Ελλάδα αποφάσιζε η ίδια να βγει από την ευρωζώνη, αυτό θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό».
«Η πίεση επί της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί», προσθέτει ο Κάουντερ για τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως έχει ήδη έρθει στην επικαιρότητα πολλές φορές για τις γκάφες του, όπως για παράδειγμα όταν είχε δηλώσει στα τέλη του 2011: «Τώρα η Ευρώπη μιλάει γερμανικά».
Στη προκλητική του παρέμβαση ο γερμανός αξιωματούχος προχωρά ένα βήμα παραπάνω:
«Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Λεφτά θα υπάρξουν μόνο εάν κυβερνηθεί στιβαρά η χώρα – στην ανάγκη μέχρι και από Αρμοστή που θα διοριστεί από την ΕΕ ή από τις ευρωπαϊκές χώρες».
Προσθέτει: «Μόνο πολύ λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί ουσιωδώς στην Ελλάδα, παρά τα πακέτα βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ».
«Η Eλλάδα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα», συμπεραίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και καταλήγει: «Το να τεθεί η χώρα υπό κηδεμονία θα ήταν σκληρό μέτρο (…) αλλά ίσως και οι ίδιοι οι Έλληνες να συμφιλιώνονταν τελικά με την ιδέα. Δεν γίνεται μόνο να πληρώνουμε χωρίς να αλλάζει τίποτα»