«Φωτιά» παίρνει η πλατφόρμα των πλειστηριασμών ενόψει του Eurogroup

Πάνω από 50 ακίνητα έχουν προγραμματιστεί να βγουν το ηλεκτρονικό «σφυρί» έως τις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία-σταθμό καθώς κατά την οποία το Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης 5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει στους δανειστές ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να «ξεφορτωθούν» με γοργούς ρυθμούς τα κόκκινα δάνεια και η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στους πλειστηριασμούς έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες θα είναι μια χειροπιαστή ένδειξη «καλής πίστης» προς αυτή την κατεύθυνση.

Το διάστημα έως το Eυrogroup θα διενεργηθούν πλειστηριασμοί στις 10, 11 και 17 Ιανουαρίου, με το βάρος να πέφτει στην τελευταία ημερομηνία. Επισπεύδουσες τράπεζες είναι η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι συνολικά τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 77 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα είναι και το «βαρύ» πυροβολικό στο πρόγραμμα απομείωσης των NPLs των τραπεζών για το 2018, μαζί με τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και –λιγότερο– τις διαγραφές. Στόχος των τραπεζών είναι μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019.

Επιστρέφουν στο πόστο τους οι συμβολαιογράφοι

Οι συμβολαιογράφοι Αττικής συνέχισαν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς έως και τις 3 Ιανουαρίου, ενώ την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου πρόκειται να επιστρέψουν στα Ειρηνοδικεία ούτως ώστε να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία.

Δεν ισχύει το ίδιο και για τους συμβολαιογράφους της περιφέρειας, οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή τους έως τις 28 Ιανουαρίου όπου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών Πειραιώς εκτελεί το 67% των συνολικών πλειστηριασμών στη χώρα.

Όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αυτόφωρο για όσους ασκούν βία ενάντια στους συμβολαιογράφους, καθώς και σε όσους παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε πρόκειται για φυσικούς πλειστηριασμούς που διενεργούνται στα Ειρηνοδικεία, είτε για ηλεκτρονικούς που διεξάγονται σε συμβολαιογραφικά γραφεία.

www.insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *