Τσουχτερές αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο

Μεγάλες ανατιμήσεις έρχονται σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επέβαλε φέτος στο αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, αν δεν μειωθούν τα τέλη χρήσης δικτύου που ζητεί ο ΔΕΣΦΑ και αν δεν περιοριστούν στο ελάχιστο οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ που ζητεί ο ΔΕΣΜΗΕ.
 
Αυτά επεσήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος μιλώντας στο 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, ζητώντας την ανάκληση του ΕΦΚ στο αέριο που «καίνε» οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ και ιδιωτών) και που επιβλήθηκε τον Ιούλιο με το Μεσοπρόθεσμο – αφού, αν παραμείνει, θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια.
 
Δεύτερος κίνδυνος αυξήσεων προέρχεται από την πρόταση του ΔΕΣΦΑ (έχει στην κυριότητά του τους αγωγούς αερίου) για την αναπροσαρμογή στα τέλη δικτύου που έχει ζητήσει να πληρώσουν για το 2012 οι πελάτες του (ΔΕΗ, ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας κ.ά.). «Κατά 15% πρέπει να μειωθεί η χρέωση στα τέλη δικτύου, ώστε να προσεγγίσει τουλάχιστον τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ τονίζοντας ότι «σήμερα αυτό είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο της Ευρώπης». Τα τέλη δικτύου ευθύνονται για το ότι στην Ελλάδα οι τιμές του αερίου είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ (με βάση την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας). Τρίτος κίνδυνος αύξησης προέρχεται από το αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ για τετραπλασιασμό το 2012 του τέλους ΑΠΕ, αύξηση που τελικά θα είναι πολύ μικρότερη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ.
 
Στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης εξήγγειλε εντός του Δεκεμβρίου την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση κοιτάσματος χαλκού και χρυσού στην περιοχή Βάθης Κιλκίς, με την αξία των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων να υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 7 δισ. ευρώ! Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, θα γίνει έρευνα από το ΙΓΜΕ για το γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς, υπολογιζόμενης αξίας 4 δισ. ευρώ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *