Τρόμος στην Ευρωζώνη από τα «κόκκινα» δάνεια

Ο φόβος των «κόκκινων» δανείων έχει χτυπήσει πολύ δυνατά την πόρτα του τραπεζικού ευρωσυστήματος, υποχρεώνοντας την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κινηθούν άμεσα.

Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, πέρα από την Ελλάδα, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ένταση, καθώς τους τελευταίους μήνες καρκινοβατούν παρά τις προσπάθειες ή τις όποιες επιμέρους «λύσεις” έχουν επιχειρηθεί, ιδιαίτερα με αφορμή την υπόθεση της ιταλικής MPS.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ευρωπαϊκών διαστάσεων «Bad Bank”, που προτάθηκε από τον επικεφαλής της EBA, τον κ. Αντρέα Ενρία, αν και είχε συναντήσει την επιφυλακτική αποδοχή του κ. Ρέγκλιγκ, εντούτοις δεν φαίνεται να… περπατάει, αλλά σε κάθε περίπτωση χρησίμευσε στο να υποχρεώσει τις κοινοτικές αρχές να κινηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήδη διαμορφώνεται ένα σύνολο προτάσεων σε ένα ντοκουμέντο που θα τεθεί υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Συμβουλίου, για να καταλήξει τον Απρίλιο προς συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Στόχος του κειμένου, όπως αναφέρεται από πηγές που εμπλέκονται στην προετοιμασία του, είναι να δημιουργήσει ενα «ενιαίο περιβάλλον” για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τόσο όσον αφορά στους φορείς που θα εμπλακούν σ’ αυτήν όσο και στους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν με ενιαίο τρόπο την αξιολόγηση και την τιμολόγηση των NPLs.

Η κίνηση, παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζεται με αρκετή επιφύλαξη από ορισμένες πλευρές, καθώς η πίεση προς το παρόν τουλάχιστον είναι πολύ ανισομερής στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή τα ιταλικά και τα ελληνικά NPLs αντιπροσωπεύουν αθροιστικά περίπου το 50% του όγκου των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωζώνη και, όπως παρατηρούν -Ιταλοί, κυρίως- αναλυτές, δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίος τρόπος δράσης ή ένας ομοιογενής «road map” στην αντιμετώπισή τους, όπως επιμένουν από την πλευρά της Κομισιόν που εμπλέκεται στη διαμόρφωση των προτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στην υπάρχουσα κατάσταση τρέχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την Ελλάδα να έχει εξαιρετικά πιεστικούς χρονικούς στόχους να καλύψει το πολύ μέχρι και τον Μάιο, που το σχετικό κείμενο προτάσεων θα αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης και προσαρμογών.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποφάσεις για τη δρομολόγηση αυτών των διαδικασιών έχουν ληφθεί, συγκεκριμένες ομάδες νομικών και οικονομολόγων δουλεύουν στην κατεύθυνση αυτή και, το αργότερο, σε μερικές εβδομάδες το κείμενο θα μπει στην τελική φάση επεξεργασίας, για να φτάσει τον Απρίλιο στους υπ. Οικονομικών στο Eurogroup.

www.lykavitos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *