Ούτε δύο στις δέκα αιτήσεις για δάνειο δεν παίρνει πλέον αυτή τη στιγμή το πράσινο φως για περαιτέρω εξέταση από τις αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις στα «κεντρικά», καθώς κόβεται αμέσως από το «γκισέ».
Η εικόνα που επικρατεί στα τραπεζικά καταστήματα λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί τραγική και οφείλεται 100% στην έλλειψη ρευστότητας που απαγορεύει οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα.
Πλέον ο ρυθμός αύξησης του υπολοίπου των δανείων είναι υπό του μηδενός, εδώ και περίπου 12 μήνες, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει στην επόμενη διετία. Στο σύνολο της, η αγορά αναμένει κάποιο «φως» από τη ροή του β' πακέτου των εγγυήσεων του δημοσίου, ύψους 30 δισ. ευρώ.
Θεωρείται ωστόσο σχεδόν δεδομένο ότι απ' αυτά τα λεφτά μόλις το 1/4 θα φτάσει τελικώς στην κατανάλωση. Τα υπόλοιπα θα κατευθύνουν προς την κάλυψη αναγκών του ίδιου του δημοσίου (για να συμμετέχουν δηλαδή οι τράπεζες σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων) ή των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αυτή τη στιγμή ο αρνητικός ρυθμός αύξησης του δανεισμού υπολογίζεται στο περίπου – 3% με – 5% και τίποτα δεν προδιαθέτει ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει σύντομα. Ο συνδυασμός δε αυτού του επιτοκίου, με τη μείωση των καταθέσεων κατά 50 με 60 δισ. ευρώ, το τελευταίο 18μηνο δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τράπεζες, το οποίο, εν πολλοίς αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 9μηνου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα.
Ωστόσο, πληρέστερη και καλύτερη εικόνα θα δώσει στο σύνολο της η χρήση για το 2011, καθώς τότε θα μετρηθούν και οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση του PSI 2, με το «κούρεμα» του 50% στα ομόλογα…