Τρέχουν με… 100 τα ληξιπρόθεσμα – Κραχ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στα 8,551 δισ. ευρώ έφτασαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ενώ αν αθροιστούν και οι συσσωρευμένες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πλησιάζουν το «κατοστάρι» (98,23 δισ. ευρώ).

Μόνο τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Το ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων δεν είναι το μοναδικό, το οποίο προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει δώσει ρέστα μέσω κατασχέσεων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

971.508 οφειλέτες έχουν νιώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το μακρύ χέρι της εφορίας και έτσι η ΑΑΔΕ κατάφερε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου να εισπράξει 3,14 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 ευρώ από τις φρέσκες οφειλές). Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ρυθμός των κατασχέσεων όμως υποδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται από τη συγκεκριμένη πηγή να αντληθούν έσοδα που μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Αυγούστου δείχνουν ακόμα ότι:

 – Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν 3.857.086 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 121.000 άτομο.

– Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 971.508 οφειλέτες.

– Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες.

ΠΗΓΗ: Εuro2day

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *