Τράπεζες: “Χτύπησαν” και άλλα δάνεια 500 εκατ. ευρώ

Τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου αναστρέφοντας την ανοδική τάση του 2016 ενώ το σύστημα «έγραψε» περίπου μισό δις. ευρώ νέες καθυστερήσεις, μετά από αρκετά τρίμηνα σταθεροποίησης.

Οι νέες επισφάλειες αφορούν κυρίως επιχειρηματικά δάνεια και επιβεβαιώνουν τους φόβους των τραπεζών ότι η εκκρεμότητα σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών τους δανειολήπτες που αναμένουν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να φέρει για ψήφιση τον εξωδικαστικό, ο οποίος πηγαίνει πακέτο με την δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη με δυσκολία διατηρούνται σε εξυπηρέτηση τα τέσσερα στα δέκα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανησυχία είναι έντονη ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του οι προσδοκίες ευνοϊκής μεταχείρισης θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρηματίες σε πάγωμα των αποπληρωμών ή αθέτηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι νέες καθυστερήσεις στα στεγαστικά εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Ακόμη και ένα συγκυριακό φαινόμενο, ο νέος υπολογισμός των εισφορών που κάνει πολλά λογιστήρια επιχειρήσεων να «παγώνουν» τις πληρωμές μισθοδοσίας, με τη σειρά του οδηγεί τους δανειολήπτες σε αναμονή.

Το μίγμα είναι εκρηκτικό για τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων αφού από τη μια πλευρά η ύφεση υπονομεύει τις ρυθμίσεις και από την άλλη, οι νομοθετικές εκκρεμότητες αρχίζουν να δημιουργούν λανθασμένες προσδοκίες για ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, το σύστημα έχασε τις πρώτες εβδομάδες το ένα τέταρτο των εισροών που πέτυχε με κόπο σε όλη τη διάρκεια του 2016.

Το τραπεζικό σύστημα κατέγραψε αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι με σταθερή μηνιαία αύξηση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης των 770 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι τράπεζες κατέγραφαν δειλή βελτίωση της εμπιστοσύνης των πελατών, έχοντας πάντως σταθερά ανταγωνισμό από το ελληνικό Δημόσιο αφού περί τα 6,3 δισ. ευρώ από χρήματα που βρίσκονταν σε σεντούκια και θυρίδες «κάηκαν» κυρίως σε φόρους.

Η έναρξη συνθηκών αβεβαιότητας όσο μετατίθεται χρονικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέρχονται συζητήσεις περί Grexit και δραχμής, οδήγησαν σε αναστροφή της τάσης των μικρών εισροών.

Το 2016 έκλεισε με ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 121,38 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 100,77 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις ιδιωτών. Οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, της γενικής κυβέρνησης και των κατοίκων εξωτερικού διαμορφώνονταν σε 157,46 δισ. ευρώ.

mononews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *