Τράπεζες: Πώς τελειώνει το “πάρτι” για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Στη μέγγενη των τραπεζών βρίσκονται πλέον ολοκληρωτικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μετά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη έρχονται να κλείσουν οριστικά τις… μπάρες καταστρατήγησης του αυτονόητου της αποπληρωμής δανειακών συμβάσεων, σε όσους δανειολήπτες είναι ικανοί προς τούτο.

Όπως υπολογίζουν οι τραπεζίτες, από τα δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ που έχουν βρει καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη, ποσό από 2 έως 3,6 δισ. ευρώ αφορά σε δανειολήπτες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις του δανείου τους, αλλά εκμεταλλεύτηκαν καταχρηστικά την προστασία του νόμου.

Η απένταξη και πρόληψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή αυτών που μπορούν να πληρώσουν, αλλά το αποφεύγουν με δόλια μέσα, θα είναι πλέον δυνατή για τις τράπεζες (αλλά και το Δημόσιο και τους λοιπούς πιστωτές) μέσω των εξής οδών:

α) Με την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που συμμετέχουν στη διαδικασία, να έχουν πρόσβαση στην πλήρη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη.

β) Με την μη υπαγωγή των οφειλετών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπαγωγής τους απορρίφθηκαν, είτε επειδή σκόπιμα κατέστησαν αφερέγγυοι (π.χ. οδηγήθηκαν σε χρεωκοπία, μεταβίβασαν περιουσία δολίως σε άλλα πρόσωπα), είτε επειδή σκόπιμα παραποίησαν την οικονομική τους κατάσταση (π.χ. απέκρυψαν περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

γ) Με την θέσπιση διενέργειας προκαταρκτικού ελέγχου από τη γραμματεία των δικαστηρίων για το αν ο οφειλέτης δηλώνει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής, καθώς και για το αν ο οφειλέτης έχει ασκήσει άλλες αιτήσεις στο παρελθόν ή έχει άλλες εκκρεμείς αιτήσεις. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο γραμματέας το σημειώνει στον φάκελο, προκειμένου να αξιολογηθεί από τον δικαστή, με στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι δεν δικαιούνται προστασία από το νόμο.

δ) Με την αυτόματη απόρριψη (έκπτωση) του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής των δόσεων που ορίζονται με τη δικαστική απόφαση, όπως ορίζεται στη νομοθεσία, κατόπιν ειδοποίησης του πιστωτή προς τον οφειλέτη και τους άλλους πιστωτές. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε ο οφειλέτης να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου αίτηση αναβίωσης της ρύθμισης, σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή κατάχρησης δικαιώματος από τους πιστωτές (π.χ. τράπεζες).

ε) Με την κατάργηση της αυτοδίκαιης (χωρίς προσωρινή διαταγή) προστασίας από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν παραιτηθεί από δύο προηγούμενες αιτήσεις και υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

στ) Με την θέσπιση πρόβλεψης ότι εάν η δίκη ματαιωθεί κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και δεν ζητήσει νέα ημερομηνία εκδίκασης εντός 30 ημερών, τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης παραιτήθηκε της αίτησης του για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

ζ) Τέλος, με την αναδρομική κατάργηση της παύσης ή του περιορισμού της τοκογονίας, σε περιπτώσεις αιτήσεων που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Πηγή

7 σχόλια σχετικά με το “Τράπεζες: Πώς τελειώνει το “πάρτι” για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”

  1. Και αν δεν έχεις μπεί στον Νόμο Κατσέλη διότι δεν έχεις τίποτα στο όνομα σου.. Τι θα πάθεις ως στρατηγικός κακοπληρωτής ;;;

    1. Προσωπικα, αναλογα με το ποιό φουντ και με το που εδρευει η γιαφκα, την απαντηση του Begar θα δωσω, σε αυτοματη μεταφραση γκουγκλη για να εχει και πλακα.

  2. Τι εννοειτε κυριε Αρη ; ειναι η απαντηση σας ιδια με αυτή που εδωσε ο Begar πιο πανω, η εννοείς κατι αλλο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *