Τράπεζες: Ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια δεν μπορεί να περιμένει

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το «πάγωμα» κάθε συζήτησης για το πώς θα προχωρήσουν οι ρυθμίσεις χρεών, κρούουν οι τραπεζίτες.

Με τη γενικευμένη τάση μη εξυπηρέτησης οφειλών εν αναμονή κάποιων βελτιωμένων όρων αποπληρωμής, οι τράπεζες βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο, στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι νέες επισφάλειες να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδο διπλάσιο σε σχέση με αυτό των δύο τελευταίων τριμήνων του 2014, το οποίο μεταθέτει πλέον τις προβλέψεις για κορύφωση των επισφαλειών στα τέλη του 2015 – αρχές του 2016, ένα χρόνο αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον από την κυβέρνηση ως κάτι που μπορεί να περιμένει. «Πρέπει να υπάρξει άμεσα και με νόμο η κατεύθυνση για τον χειρισμό των προβληματικών δανείων, είτε αυτό θα γίνει με νέο νομοθέτημα από την κυβέρνηση σε αντικατάσταση του νόμου Δένδια, είτε θα αφεθεί στις τράπεζες να προχωρήσουν μόνες τους στις ρυθμίσεις χρεών. Και οι δύο επιλογές, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα με θέσπιση νόμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες. Όπως προσθέτουν, με το σκεπτικό ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη εν μέσω διαπραγματεύσεων, έχει «παγώσει» οποιαδήποτε δραστηριότητα και στον τομέα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων και μάλιστα δεν υπάρχει καμία επαφή του αρμόδιου υπουργείου με τις τράπεζες στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις.

Έτσι, η ζημιά που έγινε στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τις εσπευσμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, «κουρέματος» οφειλών και ενδιάμεσου φορέα που θα επωμιστεί τα «κόκκινα» δάνεια, επιτείνεται τώρα από το «πάγωμα» κάθε συζήτησης για το θέμα. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να ξανανοίξει το θέμα από Σεπτέμβριο, καθώς διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να νομοθετεί ερήμην της ΕΚΤ και με άδεια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι επιδιώκει να διεκδικήσει μέρος των χρημάτων του ΤΧΣ (τώρα στον EFSF), – υπολογίζεται 3 δισ. ευρώ -, για να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της για τα «κόκκινα» δάνεια, θεωρεί ότι το θέμα μπορεί να ξανανοίξει μετά το καλοκαίρι, όταν θα υπάρχει η νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Στην πράξη δηλαδή, δίνει την «ευκαιρία» σε ασυνεπείς και συνεπείς δανειολήπτες για περίπου ένα εξάμηνο ακόμη να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Και δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές (το ποσοστό των οποίων εκτιμάται στο 15% του συνόλου των δανειοληπτών) που θα συνεχίσουν ατιμώρητοι να αθετούν τις υποχρεώσεις τους. Είναι ότι στη λογική αυτή μπαίνουν πλέον και οι συνεπείς οφειλέτες που προτιμούν πια να βάζουν στην άκρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους και όποτε και αν αποφασιστούν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια, να καταβάλουν τα χρωστούμενα. Τουλάχιστον έτσι δεν θα τους λένε «κορόιδα» οι υπόλοιποι…

Η απραξία διογκώνει, λοιπόν, ένα πρόβλημα, το οποίο θα ήθελαν να λύσουν άμεσα όσοι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες. Παράλληλα καλλιεργεί τη νοοτροπία της ανευθυνότητας, της ασυνέπειας και της ατιμωρησίας που έχει κάνει μία ολόκληρη χώρα να πιστεύει ότι μπορεί να δανείζεται, αλλά να μην αποπληρώνει στο ακέραιο τα δάνειά της.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *