Τράπεζες: Οι εκλογές εξανέμισαν τα οφέλη των capital controls

Επίπτωση στη ρευστότητα των τραπεζών που εξασφαλίζουν από την ισχύ των capital controls, είχε η προαναγγελία και η απόφαση για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας το πόσο ευαίσθητη παραμένει η ψυχολογία των καταθετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το διάστημα από τις 20 Αυγούστου, οπότε και ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, σημειώθηκε μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, καθώς και απουσία νέων εισροών, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των τραπεζών να υποχωρήσει στα 800 εκατ. ευρώ έναντι ποσού της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ πριν. 

Αν και η συνολική ρευστότητα των τραπεζών δεν τίθεται σε κίνδυνο, αφού μετά την ανανέωση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας μέσω ELA οι τράπεζες έχουν επαναφέρει το “μαξιλάρι” ρευστότητας στα προηγούμενα επίπεδα, εντούτοις διαταράχθηκε ο ρυθμός των καθημερινών εισροών είτε από νέο χρήμα είτε από το χρήμα που παρέμενε στο τραπεζικό σύστημα.

Το γεγονός είναι ενδεικτικό της εύθραυστης, ακόμη, ψυχολογίας των αποταμιευτών, οι οποίοι δεν αρκούνται στην “ομπρέλα” προστασίας της πρόσφατα ψηφισθείσας συμφωνίας με τους εταίρους. Μάλιστα, το διάστημα μέχρι την εκλογή και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον διετίας – τριετίας ώστε να διασφαλίζει την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, αναμένεται ιδιαίτερα “ευαίσθητο” από πλευράς κίνησης κεφαλαίων προς τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση των εισροών στις τράπεζες αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη ρευστότητα του ELA. Λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών που ανέκοψαν τις εκροές που σημειώνονταν μέχρι τα τέλη Ιουνίου (επιβολή capital controls από 29/6 με παράλληλη τραπεζική αργία που διήρκεσε μέχρι τις 20 Ιουλίου), τον Ιούλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της επιστροφής κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο δανεισμός από την ΕΚΤ τον Ιούλιο υποχώρησε στα 85,3 δισ. ευρώ από 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στον Αύγουστο η εξάρτηση από τον ELA μειώθηκε κατά περαιτέρω 600 εκατ. ευρώ. Καθώς το όριο του ELA αναμένεται να επανακαθοριστεί κατά την σύνοδο της ΕΚΤ αύριο και μεθαύριο, υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό την εξάρτηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος και οι ίδιες αποκλείστηκαν από τον απευθείας δανεισμό της ΕΚΤ.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *