Τράπεζες: Έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω capital controls

Παράλληλα με το μείζον ζήτημα της ανύπαρκτης ρευστότητας που απειλεί «να τινάζει στον αέρα» τις τελευταίες ημέρες το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ήρθε να προστεθεί και η σημαντική αύξηση που καταγράφουν τον Ιούνιο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου τα μη εξηπυρετούμενα δάνεια εξαιτίας της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν στο Reporter ότι αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται, υπό τον φόβο του κουρέματος των καταθέσεων, αξιοσημείωτη κινητικότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά και πάσης φύσεως οφειλών, δεν υπάρχει αντίστοιχη τάση και για τις τραπεζικές υποχρεώσεις.  

Όπως τονίζουν, στην πλειονότητά τους οι δανειολήπτες είτε περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία πριν προχωρήσουν σε πληρωμή των δόσεών τους, είτε αδυνατούν για πρακτικούς λόγους λόγω της τραπεζικής αργίας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Όπως σημειώνουν, μετά την επιβολή περιορισμών στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ήδη λίγο πριν την επιβολή της τραπεζικής αργίας βρίσκονταν στο «κατώφλι» της επισφάλειας δάνεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, τα οποία εμφάνιζαν ενδείξεις αδυναμίας αποπληρωμής, η οποία επιτείνεται από την παρατεταμένη αβεβαιότητα και την διατήρηση της βαθιάς ύφεσης. Από τις αρχές του έτους, προστέθηκαν στο σύστημα περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια ενώ εκτιμώνται σε περίπου 20 δισ. ευρώ όσα φαίνονται επίφοβα. Ο συνδυασμός οικονομικής δυσπραγίας και εντεινόμενης ανησυχίας για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων δημιουργεί τις συνθήκες επώασης νέων επισφαλειών αφού οι δανειολήπτες είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, είτε επιλέγουν να καλύψουν άλλες ανάγκες σε προτεραιότητα έναντι της αποπληρωμής του δανείου.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμη, και για αυτό το λόγο, η επίτευξη συμφωνίας άμεσα ώστε να «μαζευτεί» το σύστημα και να γίνει η αποτελεσματική η διαχείριση του προβλήματος των καθυστερήσεων, με έμφαση στα δάνεια που είναι στον προθάλαμο της επισφάλειας. Οποιαδήποτε κίνηση αναδιάρθρωσης πάσχει από τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Με στοιχεία Μαρτίου, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 35% από 34,4% τον Δεκέμβριο 2014 και 34,2% τον Σεπτέμβριο και 34,1% τον Ιούνιο.

Οι τράπεζες εφαρμόζουν ήδη μια στρατηγική ενεργούς διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων, επιχειρώντας να καλύψουν από τις περιπτώσεις ενήμερων δανείων που εμφανίζουν τον κίνδυνο να περάσουν σε καθυστέρηση μέχρι αυτά που είναι σε βαθύ «κόκκινο».

Η εικόνα ανά τράπεζα

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μηδενίσει τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ενώ είχε 300 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου, μετά και τις διαγραφές περίπου 300 εκ. ευρώ, διαμορφώνεται στο 38,9%.

Η Alpha Bank είχε αύξηση των καθυστερήσεων κατά 554 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων 202 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την ανατίμηση διεθνών ισοτιμιών ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 33,8% στο τέλος Μαρτίου 2015.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε στο 24,3% με νέες επισφάλειες 477 εκ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της Eurobank αυξήθηκαν σε 391 εκ. ευρώ από 239 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο ενώ τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 34,0% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα και η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία μεταθέτει και τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον 6 μήνες και αναμένεται -εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί- τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωση του σχετικού δείκτη.

Πηγή:www.reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *