Το κράτος θα πληρώνει μέρος για το στεγαστικό δάνειο των ευάλωτων νοικοκυριών

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας προετοιμάζουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας τα υπερχρεωμένα ευάλωτα νοικοκυριά, που πετυχαίνουν στα δικαστήρια ευνοϊκό σχέδιο διευθέτησης οφειλών και εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς, θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για δημόσια επιχορήγηση μέρους της δόσης του στεγαστικού τους δανείου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος, οι γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού και της εφαρμογής η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη μετά το καλοκαίρι, ενώ, όπως σημειώνουν στελέχη των δύο υπουργείων, δικαστικές αποφάσεις με το νέο καθεστώς που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο – νόμος Σταθάκη με τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη – δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. «Συνεπώς υπάρχει ο χρόνος» προσθέτουν, «ώστε να σχεδιαστεί κατάλληλα και να είναι λειτουργική».

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί το σχέδιο διευθέτησης οφειλών εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημαυπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το μηνιαίο εισόδημα αυτό είναι για ένα άγαμο έως 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι έως 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ το μήνα.

2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά. Δηλαδή ζευγάρι με δύο παιδιά θα πρέπει να έχει σπίτι με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά μέχρι 220.000 ευρώ.

3. Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.

4. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει των Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο συμμετέχει στη δόση που ορίζει το δικαστήριο καταβάλλοντας το ποσό που προκύπτει, ύστερα από την αφαίρεση της μηνιαίας δόσης του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Το Δημόσιο θα βάζει κάθε μήνα το μερίδιο που του αναλογεί αφού ο οφειλέτης βάλει πρώτος τη δόση που του έχει οριστεί.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *