Τοκογλυφικό παιχνίδι Γερμανίας – ΕΚΤ στην πλάτη της Ελλάδας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν ότι η συμφωνία για το “ελληνικό κούρεμα” θα είχε ήδη κλείσει αν δεν υπήρχαν τα εμπόδια από ΕΚΤ και Γερμανία ως προς το κούρεμα τόσο των ομολόγων της ΕΚΤ όσο και των υπόλοιπον δημόσιων πιστωτών.

Οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, έχουν αποκτήσει ελληνικά ομόλογα πολύ κάτω του πραγματικού τους κόστους, ωστόσο αρνούνται να μπουν στη διαδικασία του “κουρέματος” όπως και η ΕΚΤ.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι εταίροι δανειστές μας όχι απλά δεν θέλουν να χάσουν ούτε “σεντ” αλλά αντίθετα μέσω τρόικας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.

Τα τελευταία 24ωρα ως προς αυτό έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου καθώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η άποψη είναι πως πρέπει να μειώσουν τα κέρδη τους και οι δημόσιοι πιστωτές.

Το Βερολίνο απαντά με εντελώς τοκογλυφικό τρόπο. Όχι μόνο δεν δέχεται περαιτέρω “κούρεμα”, αλλά αρνείται και την αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, κυρίως λόγω εσωτερικών αντιδράσεων. Αντίθετα προτείνει μονότονα μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *