Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με το σχετικό σχέδιο να εστιάζει στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία.

Παράλληλα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή του πλαισίου, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα, η νέα ρύθμιση για τις οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών προβλέπει τα εξής:

1. ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των οφειλετών. Η διαδικασία αυτή θα παραμείνει υποχρεωτική και θα προβληθεί με πρόσθετη ισχύ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άρνηση των τραπεζών να συνδιαλέγονται με τους δανειολήπτες εξωδικαστικά. Σημειώνεται πως σήμερα οι τράπεζες δεν δέχονται το εξωδικαστικό συμβιβασμό και όλες υποθέσεις καταλήγουν στα ειρηνοδικεία (αρμόδια δικαστήρια). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χιλιάδων αποφάσεων στα δικαστήρια και την καταστρατήγηση του Ν. 3869/2010, ο οποίος προβλέπει πως η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης ρύθμισης δανείων προσδιορίζεται μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία κατάθεσής της. Είναι ενδεικτικό πως στα Ειρηνοδικεία Περιστερίου και Καλλιθέας έχουν προσδιοριστεί δίκες για τη συζήτηση αιτήσεων ρύθμισης δανείων για το 2017 και το 2018!

2.ΠΛΕΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονται στον Ν. 3869/2010. Το υπουργείο Ανάπτυξης, πατώντας σε αποφάσεις δικαστηρίων, θα επεκτείνει με επίκληση της νομολογίας την εφαρμογή του νόμου και στις περιπτώσεις εμπόρων και μικροεπιχειρηματιών. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν σήμερα ούτε να πτωχεύσουν (άρθρο 99) ούτε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

3.ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

θα ακολουθήσουν να γίνονται για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών (το χρονικό διάστημα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης φτάνει ακόμη και στα επτά έτη), ωστόσο ο χρόνος αποπληρωμής θα αρχίζει να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης και όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης.

4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη θα εξαιρείται – όπως και σήμερα – η πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Ωστόσο, η υποχρέωση που προβλέπεται σήμερα ο δανειολήπτης να καταβάλλει ποσό ίσο με το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας σε διάστημα 20 ετών αναμένεται να επεκταθεί στα 35 έτη. Εφόσον το άτυπο στεγαστικό δάνειο αποπληρώνεται κανονικά, η πρώτη κατοικία θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του οφειλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτεται η επέκταση στα 40 έτη καθώς σπάνια το επιτρέπουν η ηλικία και η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

www.euro2day.gr

31 σχόλια σχετικά με το “Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”

 1. 2 είναι τα σημεία που πρόσεξα.
  1) η άρση αναστολής πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια ( που σημαίνει??? ) και
  2) ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

  θα ακολουθήσουν να γίνονται για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών (το χρονικό διάστημα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης φτάνει ακόμη και στα επτά έτη), ωστόσο ο χρόνος αποπληρωμής θα αρχίζει να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης και όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης ( δηλαδή σε απλά Ελληνικά?)
   
   
   

  1. Αν κάποιος περιμένει 20 μήνες για να εκδικαστεί η υπόθεσή του, θα απομένουν 28 μήνες από την έκδοση της υπόθεσης. Θα πληρώσει την καθορισμένη δόση για 28 μήνες ή θα του ζητήσουν αναδρομικά και μαζεμένα για τους προηγούμενους 20?

   1. Θα του ζητήσουν αναδρομικά, με κάποια χρονικη διευκολυνση (μάλλον +1 ετος). Ετσι τουλαχιστον ειχαν προτεινει απο τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρίν τις εκλογές. Καποιες απο αυτες τις αλλαγές είχαν συμφωνηθεί πρίν τις εκλογές και δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν.

 2. Σημαίνει πως το αν θα κανουν άρση του πλειστηριασμού του σπιτιού η όχι θα γινεται ανάλογα με την κατάσταση του ιδιοκτητη. Αν κάποιος ειναι φτωχός, ανεργος, ασθενης κλπ προφανως θα συνεχίζει γιαυτόν το μέτρο. Αν τωρα κάποιος εχει ικανοποιητικο εισόδημα και είναι απλώς μπαταξής και λαμόγιο, δέν θα τύχει τέτοιας ευνοιας. Μην ξεχναμε πως εκτος απο πραγματικά υπερχρεωμένους και αδύναμους που εχουν αναγκη τετοιες διατάξεις, υπάρχουν και χιλιάδες επιτήδειοι.
  Με την καταθεση της αιτησης θα ξεκινήσεις να πληρώνεις οτι μπορείς στις τραπεζες αναλογικα κατανεμημενο μεταξυ τους. Ετσι αν πχ η δίκη γίνει σε τρία χρόνια εσυ θα εχεις κερδίσει χρόνο και το δικαστηριο θα σου επιδικάσει να πληρωσεις καποιο ποσο για τον τεταρτο χρόνο και αν κρίνει πως στα προηγουμενα τρία εδωσες λίγα, θα σε βαλει να πληρωσεις τη διαφορα, μαλλον με καποια διευκόλυνση / διακανονισμο. Αυτο το συστημα για μένα είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ γιατι 
  α) Καταργει στην ουσία την “περίοδο χάριτος”
  β) Τι θα γίνει αμα πέσω σε κανενα μαλάκα / ω (συνηθως το δευτερο γιατι οι πιο πολλοι ειρηνοδίκες είναι γυναικες)  και μου απορρίψει την αίτηση γιατι “ειμαι κακός και δόλιος μπαταξής που ξοδευτηκα με καρτες”? Θα πληρώνω σαν το μαλακα για καιρό και με αμφίβολο αποτέλεσμα? Φυσικα θα εκανα εφεση και ενδεχομενως αγωγη κακοδικίας στον ειρηνοδίκη αλλα γιατι να εχω επιπλεον ταλαιπωρία?

  1. Που σημαίνει οτι στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη θα πάνε μαμώντας τον κοσμάκη…
   Εκτός αυτού, οι περισσότεροι προσφεύγοντες στο νόμο έχουν καταγγελίες και ΔΠ και όλο το ποσό θα είναι απαιτητό , σωστά? Πως θα δεχθεί η Τράπεζα τις δόσεις?
   Όσο για την αναστολή των πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια, πως θα εμπιστευτεί κάποιος αυτούς που ορίζουν τα επίπεδα διαβίωσης όταν σε μία μισθοσυντήρητη οικογένεια 4 ατόμων που  δουλεύουν και οι 2 το μηνιαίο εισόδημα είναι 1600, ο ένας απουσιάζει λόγω μετάθεσης και στο τέλος υπολογίζουν φόρο στη ΔΟΥ 2.200 Ε?
    

   1. Δεν υπάρχει θέμα να μη δεχτεί η τράπεζα της δόσεις, αφου πρόκειται για διαδικασία που οριζει ο νόμος. Εξαλλου….λεφτά θα παιρνουν και μάλιστα απο την αρχή της διαδικασίας…μαλάκες θα ναι να μή τα δεχτούν? Το αν εχεις Δ.Π. η όχι εις βαρος σου δεν παιζει κανενα ρόλο στη διαδικασία. Εσυ θα δινεις αυτα που μπορείς και μετα το δικαστηριο θα σου ορισει αυτα που κρίνει οτι μπορείς. Νομίζω πως ενας δικαστής, όσο ηλίθιος και να είναι, μπορεί να κρίνει πότε χρειάζεται να μπλοκάρει ενα πλειστηριασμό. Εξάλλου με την αιτηση για το νόμο Κατσέλη υπάρχει και βασικός λόγος για να γίνει.

 3. ειλικρινα εχει μπλοκαρει ο εγκεφαλος μου,δεν ξερω τι να κανω και που να καταλαβεις ετσι που τα γραφουν οι εφημεριδες.Λεω τελικα να παω αυριο και σε κανεναν αλλο δικηγορο.Και εδω που ζω δεν νομιζω να εχουμε και πολυ εμπειρους στα τραπεζικα

  1. Μεγάλη προσοχη στον τύπο και τα μμε γιατι κατα κανόνα οι αρθρογράφοι ειναι άσχετοι η και φερέφωνα των τραπεζών και γραφουν βλακείες.

  2. lili, όπως σου ξαναείπα, δεν ξέρω τι έγινε με την ΑΤΕ και τι γίνεται αυτή τη στιγμή αλλά η ΑΤΕ είχε ένα ίδιον : Είχε 2 προφίλ, ένα αστικό μίας συνηθισμένης τράπεζας και ένα κατά κάποιον τρόπο λειτουργικό με τα δάνεια στους αγρότες, τις επιδοτήσεις που διαχειρίζονταν κλπ.
   Εικάζω οτι ως ” κακό”  κομμάτι λογίστηκε το δεύτερο, τα των αγροτικών της θεμάτων, δανείων κ.α.
   Το αστικό της μέρος θα πέρασε με το ” καλό ” κομμάτι στην Πειραιώς και ας μην μας πούνε οτι οι “καλές” τράπεζες δεν έχουν κόκκινα δάνεια, επομένως, μάλλον θα έχεις να κάνεις με την Πειραιώς αν αυτό σε απασχολεί.
    

   1. γεια σας παιδια μολις μπηκα,Eraser ευχαριστω για την απαντηση μαλλον Δευτερα θα παω να ρωτησω ξανα

    1. lili, παρακαλώ, αλλά δεν χρειάζεται να μ’ ευχαριστείς, δεν έχουμε όλοι συμπλέγματα κατωτερότητας σ’αυτή τη ζωή 🙂 Περιμένουμε να μας πεις τα νεότερά σου!

  3. Πάντως αυτό το πράγμα να μην ξέρει ο κόσμος που είναι στη δική σου θέση το τι του γίνεται είναι εξοργιστικό! Εύχομαι και θέλω να ελπίζω σε ό,τι πιο ευνοϊκό για σένα.

 4. δηλ ενα μερος δανειοληπτων  θα τα βρισκει με τη τραπεζα   η λεξη κουρεμα θα χρησιμοποιηθει   δεν θα ειναι απαραιτητη η προσφυγη στα ειρηνοδικεια γιατι οπως εχω πει πιο παλια στο Πειραια ειναι μια στραβοξυλη ειρηνοδικης   μετα με το συλλογο που σχεδιαζετε τι θα γινει   ας απαντησει ΒΕGAR PETROS RA   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 

 5. οποιος κανει το λαθος και κανει ρυθμιση με τον νεο νομο υπογραφει την ολικη καταστροφη του ο νεος νομος ειναι μι μεγαλη παγιδα ΠΡΟΣΟΧΗ

 6. Δηλαδή για να καταλάβω: εκποιούν την όποια περιουσία σου -αν έχεις- και αφήνουν την πρώτη κατοικία απέξω. Και αν κατάλαβα καλά οφείλεις να πληρώσεις το 85% της αξίας της?

  1. Και πώς θα επιτευχθεί αυτό μέσα σε 4 χρόνια δηλαδή? Με δόσεις μαμούθ? Καταλάβαμε κάτι στραβά μήπως? 

   1. Για τις δόσεις και το 85 % τις αξίας το έχω κι εγώ απορία. Αν δεν υπάρχει πρώτη κατοικία, τότε συνήθως- όπως μου είπε ο δικηγόρος υπολογίζουν δόση στο 30 % των εισοδημάτων ( από εκεί έβγαλαν και την καραμέλα του 30 % στην πρόταση της αντιπολίτευσης μάλλον)

    1. Να μου στρίψει δηλαδή απόψε? ή να τ’ αφήσω για επόμενη “βελτίωση” του νόμου κατσέλη στον οποίο είχα  τα θάρρη μου μη μείνω στο δρόμο…. Λες και τινάξαμε εμείς την οικονομία στον αέρα και όχι τράπεζες και πολιτικοί… 
      

     1. Συνήθως και από τη νομολογία που προκύπτει ως τώρα τα δικαστήρια μειώνουν αρκετά την οφειλή πάντα βασισμένοι στο εισόδημα και τις ανάγκες του δανειολήπτη.
      Ο δικηγόρος ( λέω ό,τι άκουσα για τη δική μου περίπτωση καθώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία για το θέμα συνολικά) μου εξήγησε οτι αν εγώ πρσφύγω αυτό που θα πληρώσω σε 4 χρόνια δεν θα διαφέρει πολύ από το ποσό που φαίνεται οτι οφείλω ( με τους τόκους που βάζουν έχει αυξηθεί τόσο πολύ)

   2. Τα 4 πρωτα χρονια πληρωνεις δοση βαση εισοδηματος … συνηθως στο 30%.
    Αν δεν εχεις πρωτη κατοικια τελειωνει εκει το θεμα … θα δωσεις καποια λεφτα για 4 χρονια και καθαρισες.
    Αν εχεις πρωτη κατοικια και θελεις να τη σωσεις … τοτε αν συνεχιζεις να εχεις υπολοιπο απο το ποσο που καταβληθηκε στα 4 πρωτα χρονια αρχιζει μια αλλη δοση που φτανει σε 20 χρονια να καλυψει μεχρι το 85% της εμπορικης αξιας του σπιτιου.
    Αν χρωστας λιγοτερα απο το 85% της αξιας του σπιτιου τοτε βγαινει δοση για λιγοτερο ποσο απο το 85% … οπως μικραινει και η περιοδος αποπληρωμης του πχ. 17 χρονια.

 7. Ανήκω στην κατηγορία που έχει πρώτη κατοικία και θέλει να τη σώσει. Το δάνειό μου είναι σχετικά πρόσφατο. Δανειοδοτήθηκα το 2006, ήμουνα στα επιδοτούμενα του ΟΕΚ, αρχή της χρονιάς πήγα και έκανα επιμήκυνση, πάλι δεν τα καταφέρνω να είμαι συνεπής, και είναι το εξώδικο καθ’ οδόν. Με κάλεσαν στην τράπεζα για νέα ρύθμιση εξοντωτική, κι αν δε την δεχόμουν θα μου έστελναν το εξώδικο. Δεν δέχτηκα το διακανονισμό και έχει πάει σε δικαστικό επιμελητή το εξώδικο για να μου το επιδώσει από βδομάδα. Είχα την λανθασμένη άποψη πως αν πας με τον νόμο κατσέλη πληρώνεις 4 χρόνια και καθάρισες. Και νόμισα ότι ήταν και η πρώτη κατοικία στα 4 χρόνια δική σου. Τρομάρα μου….  Πρέπει να βρω δικηγόρο…

  1. Εleni, θα είναι το καλύτερο, ναι, ώστε αν χρειαστεί να προβείς και σε διάφορες κινήσεις να ξέρει κι αυτός ήδη το θέμα σου και να έχει τα απαραίτητα έγγραφα,

 8. Κοντός ψαλμός αληλούια! Μερικοί από μας θα χάσουμε τα σπίτια μας. Και να φταίγαμε, να πεις καλά να πάθουμε. Πέσαμε θύματα χρηματοπιστωτικών παιχνιδιών και άχρηστων πολιτικών.  Είχα μια επιχείρηση που ανθούσε και τώρα δεν μπαίνει ούτε μύγα να με χέσει, συγνώμη κιόλας για την έκφραση…
  Ποιός έχει λεφτά για να μπει, κανένας! Μας κατέστρεψε το σύστημα και τώρα μας στέλνει το λογαριασμό. Έχω απίστευτα νεύρα! Καταστράφηκε η επιχείρησή μου, θα χάσω και το σπίτι μου, δούλευα χρόνια σαν το σκυλί για να γίνουν όλα παρανάλωμα σε μια φωτιά που άλλοι βάλαν. Ας είναι….

   

 9. η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι μεγάλο θέμα. 
  σε αποφάσεις που έχουν ήδη βγει δεν ορίζεται να εκποιηθουν 
  παντα τα ακίνητα. ειδικά αγροτεμάχια στην επαρχία κι ακόμη περισσοτερο
   αν κάποιος είναι αγρότης . με τι κριτήρια πιστεύετε ότι παίρνει την απόφαση ο
  ειρηνοδικης ;;; και με ποιο τροπο καθορίζεται η τιμή αλλα και ο τρόπος
  ωστε να γίνει η εκποίηση των ακινήτων ;;;

  1. Giannis ch λοιπον εχουμε και λεμε καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη δεν ειναι ολες ιδιες η εκποιηση της περιουσιας κρινετε βαση ηλικιας  και  εσοδων του καθενος αλλα υπαρχουνε περιπτωσεις που δανειοληπτης οχι μονο γλυτωσε την πρωτη κατοικια αλλα και αλλα περιουσιακα στοιχεια ΠΡΟΣΟΧΗ οπως ειπα και πιο πανω καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη

  1. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άποψη επί του ερωτήματος.
   Ό,τι καθορίζεται ρητά στη νομοθεσία είναι ξεκάθαρο, ο,τι όμως εμπίπτει στην κρίση του δικαστή είναι θολό και μη προβλέψιμο.
   Ξεκάθαρα καθορίζονται οι διαδικασίες και τα 4 ή 20 έτη ως χρόνοι αποπληρωμής.
   Τα υπόλοιπα, με … τρομάζουν. 

   1. Υπάρχουν αποφάσεις που ο δικαστης απορρίπτει για εντελώς παράλογους λόγους!!! Μια μαλάκω ειρηνοδίκης δέχτηκε την πρόταση  μια κυρίας οικογενειακης φίλης ενός φίλου μου και της ρύθμισε τα χρέη με σημαντικό κούρεμα, ενώ απέρριψε τη δική του γιατι λέει είχε πιθανό δόλο καθως εξυπηρετούσε ενα δανειο και άφηνε τα υπολοιπα! Κατι που γινοταν και στην προηγούμενη υπόθεση που η ίδια δικαίωσε!!! Απλα ο φίλος μου (που άσκησε έφεση) “τα τσούγκρισε” με τη δικαστίνα και με τους δικηγόρους των αλλων τραπεζών  και πιθανόν να τον έβαλε η δικαστίνα στο μάτι και λόγω της ιδιότητάς του (δικηγόρος και αυτός). Πρόσφατα αλλη ηλίθια ειρηνοδίκης δικαίωσε τον σύζυγο απο ενα ζευγος και απέρριψε την συζυγο γιατι είχε λεει πολλές πιστωτικές και εκανε δόλια ψώνια  που ηξερε πως δεν θα πληρώσει ποτέ!!! Κλασσική γυναικεια εμπάθεια και κατινιά του στύλ “θα σε φτιάξω τωρα μωρή που ξεσήκωσες την Ερμού….” Οι υποθεσεις θα πάνε βεβαια στο εφετείο  και το πιό πιθανό θα δικαιωθούν. Ακου εκει εχει πολλες πιστωτικες! Μα μωρη μαλάκω αν είχε λίγες θα ηταν υπερχρεωμένη και θα ερχόταν σε σενα να τη βοθήσεις??? Η νομολογία καταρχήν ξεκαθαρίζει οτι η ανάληψη και μόνο της δανειακής υποχρέωσης δέν είναι δόλος. Οπως καταλαβαίνεται χρειαζεται νομοθετικη παρεμβαση να γινουν κάποιες διευκρυνίσεις στο νομο για να μη γινεται έρμαιο της μαλακίας του καθενός! Δόλος για μενα είναι να αποκρύπτει καποιος εισοδήματα και περιουσία και να το πάιζει φτωχός. Το αν εκανε πολλά ψωνια και υπερχρεώθηκε είναι απλα ενα απο τα συμπτωματα της εποχης της υπερκατανάλωσης που οδήγησε στην υπερχρεωση. Αν τον απορρίψει ο ειρηνοδίκης τί θα καταλάβει??? Ουτε αυτός θα λύσει το πρόβλημά του αλλα ούτε και οι τράπεζες που δέν θα πάρουν δεκάρα τσακιστή! Μια τρύπα στο νερό η απόφαση! Οσοι πάμε με αυτό το νόμο λοιπόν, ας εχουμε γερα νευρα, λίγο χιούμορ, γιατι θα βιώσουμε ενδεχομένως σουρεαλιστικές καταστασεις!

  2. Ο συγκεκριμενος νομος εχει προαγει τους ειρηνοδικες σε μικρους θεους.
   Ο 3869 ειναι νομος εκτρωμα γιατι ειναι ανεπαρκης με αποτελεσμα οι αποφασεις να επαφιονται στην προσωπικη κριση του δικαστη αναφορικα με πολλα εξειδικευμενα ζητηματα.
   Απο ‘κει και περα αρχιζει η ψυχιατρικη … 
    

 10. ευχαριστω! άντε να δούμε τα νέα μετρα
  που ετοιμάζονται. ελπίζω να είναι όντως 
  ανασα. η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η 
  λυση για μένα. υπομονή μέχρι τότε 

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.