Τι θα ισχύσει από 1/5/2020 για την πρώτη κατοικία – Τελευταία ευκαιρία η τετράμηνη παράταση του καθεστώτος προστασίας

Την τελευταία ευκαιρία για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους με προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια η τετράμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 που εξασφάλισε από τους Θεσμούς η κυβέρνηση. Από την 1η Μαΐου του 2020, η πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελεί θέμα κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, παύοντας να λειτουργεί ως “παρακολούθημα” των δανειακών συμβάσεων.

Η χορήγηση παράτασης τεσσάρων μηνών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 4605/2019, εγκρίθηκε από τους Θεσμούς και σημειώνεται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε χθες για την Ελλάδα η Κομισιόν. Η παράταση δόθηκε μετά τις συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι με τις τροποποιήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση στις 14 Νοεμβρίου για την απλοποίηση των διαδικασιών του ν. 4605/2019, οι δανειολήπτες μπορούν κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού, να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ και να λάβουν, εφόσον είναι επιλέξιμοι προστασίας, ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

Προς ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Η παράταση των τεσσάρων μηνών που δόθηκε στον νόμο 4605/2019, ούτε τυχαία είναι, ούτε και ελαστική. Μέσα στο διάστημα του τετραμήνου θα έχει ετοιμαστεί και ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων, το οποίο θα καλύπτει συνολικά την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει α) τη ρύθμιση/αναδιάρθρωση, β) την πτώχευση και γ) την “δεύτερη ευκαιρία” σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Δεκεμβρίου.

[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3394943/ti-tha-isxusei-apo-1-5-2020-gia-tin-proti-katoikia-teleutaia-eukairia-i-tetramini-paratasi-tou-kathestotos-prostasias” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

 

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.