Τι θα γίνει με τα δάνεια αν επιστρέψουμε στη δραχμή

[sc:writer id=”Θανάσης Αλαμπάσης” ]*

Βλέπω τρομοκρατία πολύ μεγάλη… Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή και τα δάνεια που οι καταναλωτές οφείλουν στις τράπεζες. Δεν λέω ότι είναι καλό να επιστρέψουμε στη δραχμή, λέω όμως ότι δεν ξέρω αν ειναι καλό να μείνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες στο ευρώ.

Διαβάζω στο newsit τρομο-άρθρο με τίτλο “ΣΟΚ! Τι θα γίνει με τις δόσεις των στεγαστικών αν γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα” , τα εξής προπαγανδιστικά : “Τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες; Αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων. Ακόμα αν το δάνειό τους μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους”.

Πρόκειται για καθεστωτικές , ανυπόστατες νομικά αθλιότητες. Αν λοιπόν επιστρέψουμε στη δραχμή θα συμβούν τα εξής:
Θα κηρυχθεί ΑΜΕΣΩΣ Δικαιοστασιο. Με τον όρο Δικαιοστάσιο (Moratorium) στη νομική ορολογία ονομάζεται η προσωρινή γενική ή μερική ΑΝΑΑΤΟΛΗ δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της δικαστικής άσκησης δικαιωμάτων, ιδίως επί υποθέσεων που ανάγονται συνηθέστερα στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο. Τούτο σημαίνει ότι για όσο χρόνο διαρκεί το Δικαιοστασιο κανείς ιδιώτης (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΌΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΉ ΠΛΗΡΩΜΉΣ. Το ίδιο θα συμβεί και με τις απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των φορολογούμενων. Το Δικαιοστασιο θα διαρκέσει για όσο χρόνο διαρκέσουν οι έκτακτες συνθήκες έως ότου ομαλοποιηθει η κατάσταση στην οικονομία (μπορεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο).

Τα δάνεια των καταναλωτών προς τις τράπεζες θα ρυθμιστούν με νόμο , βάσει του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα (απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών). Αν δεν ρυθμιστούν με νόμο θα ρυθμιστούν σίγουρα ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο “Αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, ΜΕΤΑΒΛΉΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε υπέρμετρα επαχθής, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την ΑΝΑΓΕΙ στο μέτρο που ΑΡΜΟΖΕΙ και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη.

Η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί νομικά “λόγο έκτακτο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί” κατά το χρόνο που υπογράφηκε η σύμβαση δανείου με την τράπεζα. Από την επιστροφή στη δραχμή και τη ραγδαία -η αλήθεια είναι- υποτίμηση που θα ακολουθήσει, είναι προφανές ότι η παροχή του οφειλέτη (η δόση δηλ του δανείου που θα πληρώνεται κατόπιν μετατροπής των ευρώ σε δραχμές), ενόψει και της αντιπαροχής (του δανειου δηλ που είχαν χορηγηθεί παλαιότερα σε ευρώ) , ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, οπότε με νόμο αλλιώς με απόφαση του δικαστηρίου , ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΘΑ ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΜΟΖΕΙ.

Τα ελληνικά δικαστήρια δεν ειναι η πρώτη φορά που έχουν κρίνει τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις που εχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη , την περίοδο που το εθνικό μας νόμισμα ηταν η δραχμή. Στις περιπτώσεις αυτές έχει νομολογηθει ΚΟΥΡΕΜΑ , όταν το τίμημα από μια συναλλαγή (πχ αγοραπωλησία) είχε συμφωνηθεί να να πληρωθεί σε ξένο νόμισμα με την ισοτιμία δραχμής/ξένου νομίσματος που θα ίσχυε κατά το χρόνο που συμφωνήθηκε να καταβληθεί το τίμημα, ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΔΡΑΧΜΗ ΥΠΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα δικαστήρια έκριναν ότι ο οφειλέτης ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ το ισόποσο σε δραχμές μετά την υποτίμηση , αλλά το ισόποσο σε δραχμές ΠΡΙΝ την υποτίμηση.

Είναι τρομερό να διακινούνται αυτού του είδους τα τρομο-δημοσιεύματα, όταν ακόμη και ο τελευταίος πολίτης έχει ακούσει ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κρίσης, τα δικαστήρια μειώνουν τα ενοίκια των καταστημάτων λόγω ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ . Πρόκειται για κλασική εφαρμογή του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα, στην απείρως πιο light κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με αυτή που θα επικρατεί στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμη…
Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους νοικοκυραίους, επενδύοντας στο φόβο του έλληνα για το ιεροτερο για αυτόν αγαθό. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

Διαδώστε το στο λαό μας για να μη φοβάται.

[sc:Πηγή id=”http://alampasis.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html”]

5 σχόλια σχετικά με το “Τι θα γίνει με τα δάνεια αν επιστρέψουμε στη δραχμή”

  1. Παιδιά καλησπέρα, έτσι είναι όπως αναφέρονται στο άρθρο. Το έχω επιβεβαιώσει και με την Δήμητρα καθώς οδεύω για ρύθμιση του στεγαστικού και τα είχαμε συζητήσει με την δικηγόρο.

  2. αρα αν καταλαβα καλα για εμας τους δανειοληπτες το καλυτερο ειναι να γυρισουμε στη ΔΡΑΧΜΗ.δηλαδη ολα ειναι ενα παιχνιδι για τους τραπεζοτοκογλυφους γιατι αν τα βαλουμε κατω και τα κανουμε αριθμητικα με το γυρισμα στη δραχμη αυτοι χανουνε ποοολλααααα λεφτα

  3. Όλα αυτά που διαδίδονται το τι θα πάθουμε εάν γυρίσουμε στη δραχμή είναι άθλια προπαγάνδα και γίνονται για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *