Τι δεν μπορούν να κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες

Στην Ελλάδα της κρίσης, ο ένας στους δύο δανειολήπτες δέχεται κάποια στιγμή τηλεφώνημα από εισπρακτική εταιρεία η οποία του υπενθυμίζει την οφειλή. Υπάρχουν όμως αρκετοί περιορισμοί και υποχρεώσεις γι αυτές, τις οποίες οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν, παρότι είναι προς όφελός τους.

H συμπίεση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες σε δυσκολίες αποπληρωμής των οφειλών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ένας στους δύο δανειολήπτες αναγκάζεται να καθυστερήσει κάποια στιγμή την οφειλή και ενημερώνεται από κάποια εισπρακτική εταιρεία.

Τα τηλέφωνα είναι καθημερινά και πολλές φορές ο ίδιος δανειολήπτης μπορεί να δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις από δύο ή και τρεις διαφορετικές εταιρείες, για το ίδιο δάνειο. Και αυτό επειδή οι τράπεζες συνεργάζονται για την είσπραξη των οφειλών με περισσότερες από μία εταιρείες.

Πλήθος είναι τα παράπονα που φτάνουν σε καθημερινή βάση τόσο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όσο και στον Τραπεζικό Μεσολαβητή, και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές, αφού οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών στις τηλεφωνικές κλήσεις ασκούν στον δανειολήπτη ψυχολογική πίεση, ενώ απειλούν και με διαδικασίες πλειστηριασμού αν το χρέος δεν εξοφληθεί έγκαιρα.

Στην  περίπτωση που δέχεστε τέτοιες κλήσεις θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Απαγορεύεται να σας καλεί εισπρακτική εταιρεία, χωρίς τη δική σας εξουσιοδότηση. Δηλαδή η τράπεζα στην οποία έχετε το δάνειο ή την πιστωτική κάρτα θα πρέπει να σας ενημερώσει για την εταιρεία με την θα οποία συνεργάζεται και θα σας καλεί για την οφειλή σας.
 • Θα πρέπει να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεση σας, δηλαδή ότι συναινείτε να ενημερώνεστε από την εισπρακτική εταιρεία.
 • Απαγορεύεται να σας καλούν σε καθημερινή βάση, για την ίδια οφειλή.
 • Απαγορεύεται να σας καλούν στο χώρο εργασίας, ή να ενημερώνουν τρίτους για το είδος της οφειλής σας.
 • Η εισπρακτική εταιρεία μπορεί να σας καλεί κάθε δεύτερη μέρα (μόνο τις εργάσιμες) και στις ώρες από 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
 • Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής βίας, η προσβλητική συμπεριφορά και  χρήση προσβλητικών εκφράσεων.

Οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών συχνά ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας. Και αυτός είναι ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έθεσε ορισμένους κανόνες που ρυθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι:

Είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο  το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή και το σκοπό της. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη.

Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, μετά από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείοτηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά, εφόσον ζητηθούν, στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Να θυμάστε  ότι σύμφωνα με το νόμο 3758/2009 που διέπει τη λειτουργία τους, ο σκοπός τους είναι η εξώδικη ενημέρωση του δανειολήπτη.

Απαγορεύεται οι υπάλληλοι να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στις τράπεζες, ή ως δικηγόροι, απαγορεύεται να εκφοβίζουν τους δανειολήπτες με απειλές για δήθεν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πάντα, όταν δέχεστε τηλεφώνημα από τέτοια εταιρεία να γράφετε την ώρα κλήσης, το όνομα της εταιρείας και του υπαλλήλου που σας κάλεσε.

Μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, αν δεν έχετε ενημερωθεί επίσημα (εγγράφως από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε) για την εισπρακτική εταιρεία.

Να θυμάστε ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι με νόμο «παγωμένοι» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τέλος  μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελίες και παράπονα για παραβατική συμπεριφορά  εκ μέρους της εισπρακτικής εταιρείας, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520.

Πηγή

20 σχόλια σχετικά με το “Τι δεν μπορούν να κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες”

 1. Πολύ καλή ιδέα να αναδημοσιευθεί ένα άρθρο σχετικά με την άμυνά μας. Το κακό όμως είναι οτι ένα στους δύο δανειολήπτες δέχεται κλήσεις από δικηγορικά γραφεία. Το δικηγορικό γραφείο Σιούφα/Πλευράκη/Ευτυχίδου κλπ μόνο έχει εκατοντάδες υπαλλήλους στο τηλεφωνικό κέντρο, αν όχι παραπάνω.
  Τα δικηγορικά γραφεία λοιπόν δεν υπόκεινται στο νόμο 3758/2009 οπότε και απειλούν και ταπεινώνουν και τρομοκρατούν.
  Με βάση την υπ.αριθμ. 598/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ένταξη των δικηγόρων – δικηγορικών εταιριών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους/δικηγορικές εταιρίες, για την επιβολή των οποίων αρμόδιο όργανο είναι το οικείο πειθαρχικό όργανο.

  Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών, ο κύκλος εργασιών, η στελέχωση και η υποδομή των οποίων έχει να κάνει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με την ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Ωστόσο, οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες μπορούν με το ισχύον καθεστώς και εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό να προβαίνουν συχνά σε καταχρηστικές πρακτικές κατά τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

  Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι το ζήτημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για το ζήτημα.

  Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει γίνει αποδέκτης πλήθους καταγγελιών, τις οποίες αδυνατεί να χειριστεί. Συγκεκριμένα, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

  Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με τις ρυθμίσεις που αναμένονται, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στην καταχρηστική συμπεριφορά των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες).

  Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους – δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν νοσηρά φαινόμενα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ακραία εκμετάλλευση και χειραγώγηση των καταναλωτών-οφειλετών.

  Ευνόητο είναι ότι το πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπως αυτό θα αποτυπώνεται στις προτεινόμενες διατάξεις, δεν θα καταλαμβάνει κάθε δικηγόρο ή δικηγορική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του δικηγορικού του λειτουργήματος, αλλά θα αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις όπου δικηγόροι δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Από εκεί και πέρα έχετε την δυνατότητα να υποβάλετε καταγγελία στον τοπικό δικηγορικό σύλλογο αλλά πιθανότατα αυτή να απορριφθεί ως “αόριστη” όπως έχει γίνει ήδη, επειδή οι δικηγόροι εκμεταλλεύονται αυτό το νομικό κενό….

 2. Πολύ ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Το θέμα είναι ότι οι εισπρακτικές (και κατ’ επέκταση οι δικηγόροι) δεν “αγγίζονται” από το Νόμο (π.χ. GDPR). Κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν, χωρίς αναστολή και χωρίς ο πολίτης να προστατεύεται από το κράτος, ακριβώς επειδή το ίδιο το Κράτος δε μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή του Νόμου & της νομοθεσίας γενικότερα.
  Νομίζω ότι μετά από την ενημέρωση του site καθώς και την εμπεριστατωμένη ανάλυση του Nikos123, θα πρέπει και οι εμείς οι κυνηγημένοι να ορίσουμε κάποια μέτρα “αυτοπροστασίας”. Προσωπικά ακολούθησα κάποια βήματα, τα οποία μοιράζομαι μαζί σας. Στηρίζονται στη μέθοδο της σουπιάς, που όταν κινδυνεύει, θολώνει τα νερά και με τον τρόπο αυτό παίζει να έχει κάποιες (μικρές αλλά κάποιες) πιθανότητες να σωθεί από τον κυνηγό της.
  1) Θεωρώ ότι από τη στιγμή που το κοράκι δε μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου, ο χρόνος μετράει υπέρ εμού (π.χ. παίζει παραγραφή λόγω 20ετίας). Επομένως, με κάποιο πρόγραμμα κινητού, απορρίπτω τις κλήσεις των εισπρακτικών κλπ ενοχλητικών. Ταυτόχρονα, αναζητώ στο διαδίκτυο τους νέους αριθμούς των κορακιών και ενημερώνω τη βάση δεδομένων του κινητού μου (μέχρι τώρα : 3.824 αποκλεισμένα τηλέφωνα).
  2) Άλλαξα τηλεφωνικό αριθμό και μάλιστα τον έχω δηλωμένο στο όνομα της συζύγου, φροντίζοντας να μείνει απόρρητος (άρθρο 11) και μη ανακοινώσιμος από την τηλεφωνοεταιρεία. Επομένως έχω ένα ακόμα πλεονέκτημα, ότι δηλαδή π.χ. έχασα το κινητό & την ταυτότητά μου και μέχρι νεωτέρας, μου “διέθεσαν” νέο αριθμό, άρα δεν είμαι υποχρεωμένος να τον ανακοινώσω στον καθένα, γιατί ακριβώς δεν είναι δικός μου!!
  3) Άλλαξα τράπεζα. Έτσι, (προς το παρόν) ο λογαριασμός μισθοδοσίας μου είναι ακατάσχετος (έως 1.000,00 €) και δε φοβάμαι μήπως η ίδια η τράπεζα που (θεωρητικά) χρωστάω (είναι 3 & 4 φορές πληρωμένα ….), μου αρπάξει με συμψηφισμό τα λιγοστά μου χρήματα.
  Ναι, “κουτοπονηριές” θα μου πείτε. Πρακτικά όμως, εδώ και δύο δυόμισι μήνες, ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΗΣΥΧΊΑ ΜΟΥ, κυρίως τα μεσημέρια.
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  1. αυτή την πρακτική ακολουθώ και εγώ εδώ και 7 χρόνια και βρήκα την ησυχία μου. Ένα γράμμα που έλαβα πέρυσι οτι το δάνειο θα πάει σε κάποιο fund, το πέταξα στον κάλαθο των αχρήστων. Και οι αποδοχές μου δύσκολα θα ξεπεράσουν το όριο του ακατάσχετου.
   Υπάρχει μόνο μια βασική διαφορά. Δεν έχω περιουσιακά στοιχεία οπότε θεωρούμαι προνομιούχος.
   Για κάποιον όμως που έχει ένα σπιτάκι, ναι μπορεί να το κάνει, αλλά ακόμα και αν απαντάει στο τηλέφωνο αλλά δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει, κινδυνεύει να δει το σπιτάκι του σε λίστα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε χρόνο ντετέ. Πέρασαν οι καλές εποχές του παλιού καλού νόμου Κατσέλη.
   Η ουσία είναι οτι η δικαιοσύνη στον τόπο μας είναι μονόφθαλμη και κλείνει στοργικά το μάτι στις τράπεζες.
   Όταν χορηγείς δάνεια σε άνθρώπους που δεν πληρούν κάποια κριτήρια, την ευθύνη την έχεις εσύ που πέταξες τα λεφτά των καταθετών σου και να διωχθείς ποινικά, αντί να κυνηγάνε τον δανειολήπτη που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να πάει στην τράπεζα να παραλάβει το ρευστό ύστερα από ενημέρωση της τελευταίας (χωρίς να το έχει καν ζητήσει ο δανειολήπτης) να παραλάβει το προεγκεκριμένο δάνειο.
   Τέλος, υπάρχει πολύς μα πάρα πολύς κόσμος που χάνει το σπίτι του παρόλο που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο που δανείστηκε και απλά κόλλησε σε τόκους και ανατοκιζόμενους τόκους. Αυτό λέγεται τοκογλυφία και διώκεται και αυτό ποινικά…
   Αλλά είπαμε, η δικαιοσύνη (όχι μόνο στην Ελλάδα) είναι τόσο αμερόληπτη που κυνηγάει το θύμα…

 3. Ναι, ναι, έτσι είναι. Κι’ εμένα η μοναδική μου περιουσία είναι ένα αυτοκίνητο 12ετίας – άμα θέλουν ας το πάρουν (φθορά τους θα είναι – πρέπει να το φυλάνε και να πληρώνουν τα τέλη και την ασφάλειά του). Δυστυχώς, επειδή το κράτος μας είναι τραπεζοκρατούμενο και τραπεζοκυβερνώμενο, κανείς δε θα μπορέσει να κάνει σεισάχθεια των άδικων χρεών των πολιτών. Δε λέω, όποιος πήρε διακοποδάνειο και εορτοδάνειο, ας πρόσεχε – αν και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ μερίδιο ευθύνης. Αν κουνήσεις ένα ψάρι μπροστά στη γάτα, αυτή μάλλον θα το αρπάξει.

  Αλλά ο κοσμάκης, ο νοικοκύρης που ήθελε ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του, δανείστηκε ένα ποσό, με άλλες όμως συνθήκες μισθοδοσίας και κυρίως, με άλλες συνθήκες εργασίας. Ξαφνικά, όλοι βρεθήκαμε με διαλυμένα οικονομικά και με την καθημερινή ανασφάλεια της ανεργίας. Sorry παιδιά, αλλά με τις συνθήκες αυτές, πρώτα θα κοιτάξω να τη “βγάλει” η οικογένειά μου και μετά θα πληρώσω τα ήδη πληρωμένα στους γραβατωμένους.

  Η ηλικία μου, μου επιτρέπει να θυμάμαι τη δεκαετία του 60, όπου χαρίστηκαν ΟΛΑ τα χρέη και οι πολίτες ανάσαναν. Μπορείτε να με πείτε “χουντικό” ή “φασίστα”, που είναι και της μόδας. Όμως το γεγονός, όσο και το αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να το θυμάμαι ….. όπως εξ’ ίσου θυμάμαι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός, δεν τόλμησε να ανακουφίσει τον απλό κοσμάκη από τα άδικα χρέη προς τα κοράκια.

  Για έλα εδώ κύριε τραπεζίτη : πόσο επιτόκιο έβαλες στον Χ, για το δάνειό του ; Πόσο ήταν (δε λέω το Euribor) το μεσοσταθμικό όριο της Ευρώπης, σε αντίστοιχης συνθήκης (χρόνος, ποσό, οικονομική κατάσταση δανειολήπτη) ποσό δανείου ;; Ααααα, μα εσύ έβαλες 16 και 18 στα εκατό τόκο. Και τώρα ζητάς και τα ρέστα, έχοντας μάλιστα πρόσφατη ανακαεφαλαιοποίηση ; Εκβιάζεις κιόλας και κουνάς και το δάκτυλο, επειδή παράνομα μπορείς ;;;  Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Και πολύ φοβάμαι, ότι το καινοφανές φαινόμενο των εισπρακτικών, θα παγιωθεί και σύντομα θα μετεξελιχθεί σε ένα rule maker των οικονομικών τεκταινομένων του απλού πολίτη, υπό την ευλογία μάλιστα της δικαιοσύνης (;;) και – κυρίως της πολιτικής ….

  1. δεν θέλω να μετατρέψω την συζήτηση σε πολιτική, απλά βλέπω στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα μια ανοχή εκ μέρους των πολιτών για το στύψιμο του κοσμάκη. Οι τράπεζες έχουν ονοματεπώνυμο, πάγιες τακτικές, ο κοσμάκης χάνει ποντικόσπιτα 40 και 50 τμ, οι λιγοστές οικονομίες του κάνουν φτερά από το λογαριασμό του λόγω χρεών στην εφορία, βλέπουμε μέχρι και τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και της σόου μπίζνες να χάνουν σπίτια και να είναι ανήμποροι να αποφύγουν τον διασυρμό.
   Για την πλειοψηφία του κόσμου όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα, διαπιστώνω μια απίστευτη αδιαφορία, αν όχι και ανοχή. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε μπαταχτζήδες με το μικροσκόπιο, πρόβλημα είναι ο Σόρος, οι εβραίοι, οι λαθρο που στοιβάζονται σαν τα ποντίκια στη Μόρια. Φοβόμαστε τον αφγανό μην μπει στο σπίτι, όταν είναι στατιστικά πιθανότερο να τον προλάβει η τράπεζα!
   Σανός δηλαδή. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι που λένε.

 4. Καλημέρα σας, μιας και το τελευταίο οχυρό απ ότι φαίνεται είναι ο ακατάσχετος μισθός αναρωτιέμαι: μπορώ να δηλώσω λογαριασμό μισθοδοσίας τον λογαριασμό άλλου (π.χ. της γυναίκας μου) , ο οποίος άλλος δεν έχει καμία σχέση με τράπεζες ;

  1. καλημέρα, θα πρέπει να μιλήσεις με το λογιστήριο της επιχείρησης που εργάζεσαι. Αν και νομίζω οτι αυτό δεν είναι εφικτό…ο λογαριασμός μισθοδοσίας πρέπει να είναι ονομαστικός, στο δικό σου όνομα, ή έστω εσύ και η σύζυγος να είστε συνδικαιούχοι.

 5. Εγώ έχασα αγωγή στο ειρηνοδικείο Αθηνών σε βάρος τράπεζας και της εισπρακτικής. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα κάνω έφεση και βλέπουμε

 6. Βέβαια από την επίδοση της αγωγής, πριν από 2 χρόνια, μέχρι και τώρα, δεν είχα καμία ενόχληση ούτε με επιστολή

 7. Αν μπορεις  Φωτιε να μας πεις λιγο την υποθεση, δηλαδη τι ζηταγες…. τι αποφασισαν… τι σου  λεγε  ο δικηγορος πριν εκδικαστεί , ποσα κοστισε κτλ

 8. Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρίες-Τι αλλάζει
  Ερχεται σύντομα στη Βουλή βελτίωση του νόμου που αφορά τη δράση των εισπρακτικών εταιριών. Τι θα αλλάξει και που εστιάζονται οι βελτιώσεις.

  Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις».

  Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο. Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες.

  Ειδικότερα:

  1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,

  2) Δικηγορικές εταιρείες

  3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009

  4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και

  5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου. Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

  Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες).

  Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους – δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.

  Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

  https://www.news247.gr/koinonia/aystiropoieitai-to-plaisio-gia-tis-eispraktikes-etairies-ti-allazei.6640734.html

 9. Είχαν βγει κάποιες αποφάσεις στο ειρηνοδικείο Αθηνών όπου δίκαζαν σε αποζημίωση τράπεζες και εισπρακτικές για παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας. Μέχρι εκείνη την στιγμή όσοι είχαν κάνει αγωγή με βάση αυτή την υπόθεση στο συγκεκριμένο δικαστήριο είχαν όλοι κερδίσει. Εγώ έπεσα σε δικαστή που δίκαζε τέτοια αγωγή για πρώτη φορά. Διατύπωσε ένα απίστευτο ”φιλοτραπεζικό” σκεπτικό στην απόφαση και την απέρριψε. Τώρα μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταθέσουμε έφεση γιατί το σκεπτικό ήταν άκρως προκλητικό. Εγώ πλήρωσα 350 ευρώ και τα υπόλοιπα (δεν ξέρω πόσα) τα πλήρωσε η ασφαλιστική μου εταιρία (παράβολα, επίδοση, έξοδα μετάβασης δικηγόρου από Θεσ/νικη στην Αθήνα, κλπ)

  1. Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη. Ψάξτε μήπως ο συγκεκριμένος Δικαστής έχει σύζυγο, παιδί κλπ στέλεχος σε τράπεζα. Αυτά τα κυκλώματα που αποδίδουν “δικαιοσύνη” είναι παντελώς ανεξέλεγκτα.

 10. Θεωρώ ότι υπάρχουν “δεδικασμένα”. Δηλαδή, παρόμοιες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει ήδη απαλλακτική απόφαση. Το ότι ο δικαστής εκδίκασε για πρώτη φορά, δεν αναιρεί την ύπαρξη των προγενεστέρων αποφάσεων. Ο δικηγόρος σου πως αντέδρασε ;; Τι επιχειρήματα πρόταξε ;;

  Εφ’ όσον θα ακολουθήσει έφεση, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δικαιωθείς. Αρκεί ο δικηγόρος σου να προετοιμαστεί ανάλογα & να καταθέσει αντίστοιχα “δεδικασμένα”, αφού ψάξει το ζήτημα ενδελεχώς. Το διαδίκτυο θα σου φανεί χρήσιμο. Ψάξε κι’ εσύ παράλληλα μαζί του, με σχετικά κριτήρια αναζήτησης στα διαδικτυακά “ψαχτήρια”.

 11. Η δικηγόρος μου είχε πολλές θετικές αποφάσεις για αυτό το θέμα και μάλιστα πολύ πρόσφατες. Από ότι φάνηκε όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος σε ένα δικαστήριο, ακόμα και αν αυτό εξετάζει μια ίδια υπόθεση στην οποία έχουν βγει τόσες θετικές αποφάσεις. Ο δικαστής όμως, μην μπαίνοντας καθόλου στην ουσία της αγωγής ”έπλεξε ένα εγκώμιο” υπέρ των καλών και πονεμένων τραπεζών οι οποίες με τις εισπρακτικές εταιρίες τους (αναγκαίες τις χαρακτηρίζει στην απόφαση του) καταδιώκουν όλους εμάς. Το καλό είναι ότι δεν τόλμησαν να με ενοχλήσουν ξανά. Θα δούμε και την έφεση

 12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ: Ελκυστικές τιμές για όλα τα έργα σας!

  Χρειάζεστε χρήματα, να λύσετε ένα πρόβλημα, να αγοράσετε ένα νέο όχημα,

  να χτίσει ένα σπίτι, να κάνει μια επένδυση, να προετοιμαστεί για την επόμενη

  διακοπές, επαναλάβετε τη διακόσμηση, ακόμη και να συνειδητοποιήσετε τα έργα που εσείς

  πιο σημαντικό, να επωφεληθείτε από τα ελκυστικά επιτόκια του Προσωπικού Δανείου LINA

  που κυμαίνεται από 1.000 € έως 25.000.000 € με ποσοστό 2% έως 4%.

  Επιλέξτε το ποσό σας και πάρτε το χρόνο για να ξεπληρώσετε!

  Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

  e-mail:  lina.financias@gmail.com

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.