Τελικό σχέδιο: Haircut 50% και επέκταση PSI στα ομόλογα 2020-2035

Σε συμφωνία για "κούρεμα" 50% και επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής-επιμήκυνσης (PSI) στα ομόλογα λήξεως 2020-2035 φαίνεται ότι οδηγούν οι συνεχιζόμενες πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Οι επιμέρους ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας και το σχέδιο θα συζητηθεί σε τελική μορφή στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Από ελληνικής πλευράς δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή "μάχη" να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα ασφαλιστικά Ταμεία. 

Με την ένταξη στο PSI και των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2035, το "κούρεμα" θα γίνει επί συνολικού ποσού περίπου 210 δισ. ευρώ και το τελικό όφελος (μείωση χρέους) για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι της τάξεως των 102-107 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό το haircut έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς το συνολικό χρέος θα μειωθεί περίπου κατά 28%, ενώ παράλληλα θα γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι αποπληρωμής του (μεγαλύτερη διάρκεια, χαμηλότερο επιτόκιο).
Για το περιεχόμενο του σχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε ήδη τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να τροποποιηθεί σε επιμέρους σημεία, με βάση παρατηρήσεις-προτάσεις που θα διατυπώσει σήμερα η ΕΚΤ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *