Τελεσίγραφο σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές

Το μήνυμα που θα λάβουν όσοι έχουν δόσεις σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες είναι ένα: Ελάτε να ρυθμιστείτε, διαφορετικά θα αξιολογηθείτε ως «μη συνεργάσιμοι» και θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού για τα ακίνητα που έχετε προσημειώσει.

Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει, δεδομένου ότι τα πρώτα ραβασάκια «έφυγαν» προς τους δανειολήπτες τον Δεκέμβριο του 2015, και ο κύκλος ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι με την τρίτη και τελευταία αποστολή των συστημένων επιστολών.

Μάλιστα «ραβασάκια» από τις τράπεζες θα λάβουν, σύμφωνα με το Έθνος, και όσοι έχουν δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Τα πιστωτικά ιδρύματα «σαρώνουν» στην κυριολεξία όλες τις οφειλές και θέλουν να προλάβουν ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια εκείνα που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την «κόκκινη» περιοχή. 

 

Χαμηλή ανταπόκριση

Πάντως, η ανταπόκριση στις δύο προηγούμενες επιστολές ήταν ιδιαίτερα μικρή και στην καλύτερη περίπτωση έφτασε το 20% -ανάλογα με την τράπεζα- για «κόκκινα» στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό ανταπόκρισης σε ό,τι αφορά αποκλειστικά δανειολήπτες στεγαστικών σε καθυστέρηση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα και κυμαίνεται ανάμεσα στο 10% με 15%.

Οι δανειολήπτες που θα πάρουν το «συστημένο» από την τράπεζα θα πρέπει να ανταποκριθούν εντός 15 ημερών. Αν δεν το πράξουν, η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους που φτάνουν μέχρι τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Μάλιστα -όπως έγινε και με τις προηγούμενες επιστολές- οι τράπεζες ζητούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη με δάνειο σε καθυστέρηση. Με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης -και αφού προηγηθεί διασταύρωσή τους-, το πιστωτικό ίδρυμα θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για ρύθμιση της οφειλής.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες κρατούν «μικρό καλάθι» για το τι θα αποδώσει ο τρίτος κύκλος των επιστολών, αφού, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, μέχρι το τέλος Ιουλίου οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ θα ακολουθήσει και ο ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα τους ανησυχεί ο χαμηλός βαθμός «σωτηρίας» για δάνεια που έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι τα 7 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια «σκάνε» εκ νέου, γεγονός που δείχνει ότι για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα θα πρέπει να εστιάσουν σε βιώσιμες λύσεις σε βάθος χρόνου.

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν φτάσει το ποσό-ρεκόρ των 108 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ), με το 67% των επιχειρηματικών δανείων, το 42% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών να είναι σε καθυστέρηση από 30 μέρες μέχρι πάνω από 3 μήνες.

Την ίδια ώρα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ από τα 108 δισ.) χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay). Πρόκειται για δάνεια που είτε προς το παρόν δεν εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, εντούτοις οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δυσκολίες των δανειοληπτών σχετικά ?ε την εμπρόθεσμη αποπληρωμή τους, είτε έχουν ρυθμιστεί πρόσφατα και γι’ αυτό χρήζουν στενότερης παρακολούθησης για εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ακόμα πως πολλοί δανειολήπτες ολιγωρούν στη ρύθμιση των δανείων τους, καθώς λανθασμένα πιστεύουν ότι αν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ δεν κινδυνεύουν με νομικά μέτρα και παράλληλα προσδοκούν ότι ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας θα φέρει καλύτερες ρυθμίσεις.

Οπως διευκρινίζουν, η προστασία, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

Ο νέος Κώδικας

Ενώ για τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας που επεξεργάζεται η ΤτΕ και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, αναφέρουν πως δεν θα ακυρώνει στο ελάχιστο τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στις νέες προβλέψεις του Κώδικα θα είναι συγκεκριμένοι τύποι ρυθμίσεων για μεγάλες κατηγορίες δανειοληπτών και θα καθίσταται σαφέστερο το πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του.

Παράλληλα στον νέο Κώδικα θα υπάρχει και ειδικό άρθρο για την επικοινωνία με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα. Ο νέος Κώδικας θα υποχρεώνει επίσης τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως τον δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβαση (πώληση), ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης.

Τέλος, σημειώνουμε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πλήρης ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, όπως και η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών.

www.enikonomia.gr

15 σχόλια σχετικά με το “Τελεσίγραφο σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές”

 1. α. “Ό βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται.”
  Δεν φοβαμαι με τιποτις ΣΕ λέω !!!. Σας κοιταω καταματα και σας γραφω κανονικότατα. Σου εχουν στειλει στιβα διαταγες πληρωμων , τους λες “Ο δικαστης απεφάνθη ” και αυτοί το βιολί τους ….”Και τι έγινε ;” σου λεει η τύπισσα . Εγω θα σε παιρνω όποτε γουσταρω . Περαν αυτού , λαμβάνει και αυτή τα αναλογούντα . Με παθος ,τρέλλα , πεισμα και μεχρι τελικής πτωσεως !

  β. “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” .
  Που να χτυπιέσαι δικιά μου , με λυσσα σαν τον κιθαριστα των ACDC. σε 24ωρο κοντσέρτο !

  γ. Το τραπεζικό φερέφωνο “ἐπί το ἔργῳ.”….
  Κατά τα άλλα τις προάλλες λεει καλέσανε τον μπος του, του συγκροτήματος (του φτερωτού αλόγου ντέ !) να πλερωσει τα θαλασσοδάνεια . Θα κλείσω -λεει- το μαγαζί και θα κάνω απολύσεις ! Ακου τι ειπε ο μεγάλος ! Ο νοικοκύρης ! Ο τρισμέγιστος ! Σαν να καλεί δηλαδή τον εαυτό του και να λεει στον καθρέφτη : “Πληρωσε ρε τι σου ζητάω ; ” Μονόπρακτο, σε μονόλογο …Εργάρα !
  Ολοι τουτοι δω έχουν πολύ πλάκα . Τραπεζίτες , καναλάρχες , μηντιακοί ,πολιτικο-δευτεροαριστερό-προσωπικό και ολιγάρχες , το παίζουν σοβαροί και προφεσιοναλ και μας στελνουνε ουλτιμάτουμ, να τους πληρώσουμε , την παρεα των κοπρόσκυλων ….
  Ρε σεις ! Είστε σίγουροι οτι τα 50 σεντς που σας έδινα όταν ειχα πέρνατε τυρόπιτα ή τα κάνατε”σκονάκια” ;;;

  δ. Δεν υπάρχει “δ” !
  Έχω πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ . Στο λαιμό να σας κατσει το πλιάτσικο !

 2. Έρχεται ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους κακοπληρωτές σε τράπεζες και Δημόσιο.

  Aναμένεται να συστηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους, όπως π.χ. την παραπομπή τους σε δικαστικό συμβούλιο

  Τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου και των τραπεζών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μια κίνηση που αποτελεί δέσμευση του μνημονίου.

  Στόχος είναι η ηλεκτρονική καταγραφή της συμπεριφοράς και των στοιχείων των δανειοληπτών και των στρατηγικών κακοπληρωτών με στόχο να καταρτιστεί ένα προφίλ για τον καθένα από αυτούς, δίνοντάς του μια «πιστοληπτική αξιολόγηση».

  Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συστηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους, όπως π.χ. την παραπομπή τους σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται δεσμευτικά για τη ρύθμιση της οφειλής. Ήδη, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπεται η επιτάχυνση των δικαστικών διευθετήσεων με τη σύσταση ανάλογων δικαστηρίων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, για την ρύθμιση τέτοιων οφειλών.

  Δέσμευση του μνημονίου αποτελεί επίσης η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του συνδίκου πτώχευσης, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη έως τέλος Δεκεμβρίου.
  http://www.protothema.gr/economy/article/596501/erhetai-ilektroniki-vasi-dedomenon-gia-tous-kakoplirotes-se-trapezes-kai-dimosio/

  1. δηλαδη ρε παιδια εμεις που παμε με παρανομους ορους δικαστικα,πανενα μας την φερουν?

   ακου εκει δικαστικα συμβουλια που θα αποφενετε δεσμευτικα για την ρυθμιση της οφειλης,ακου εκει νομοθετικες παρεμβασεις,ακου εκει επαγγελμα συνδικος πτωχευσης..ξερει κανεις περισσοτερα να μας πει?

   1. Δεν μας επηρεάζει. Όσες διασταυρώσεις και αν κάνουν, όταν δεν έχεις λεφτά, απλά δεν έχεις λεφτά.

    1. και αν μου βγαλει αυτο το “δικαστικο συμβουλιο” υποχρεωτικα -δεσμευτικα απο τον μισθο των 650 να παρακρατει ενα ποσο? σε αυτη την χωρα τα εχουμε δει ολα…παρε παραδειγμα το σουργελο βασια,ποιος φυσιολογικος ανθρωπος θα ελεγε τις πιπες που λεει αυτη?

     1. Κάτσε πρώτα να δούμε τι θα γίνει, γιατί μέχρι τώρα, επί 6 χρόνια, πολλές εκφοβιστικές ομοβροντίες πυροβολικού έπεσαν, αλλά δεν έγινε τίποτα.

     2. αυτό είναι μια καλή ερώτηση, ανάλογη πρακτική υπάρχει σε χώρες που λειτουργεί αυτός ο νέος τειρεσίας. Με την διαφορά οτι οι μισθοί εκεί είναι δυσανάλογοι με τους δικούς μας. Το όριο φτώχειας στην Ελλάδα προσδιορίζεται στα 1500 ευρώ το μήνα αν δεν κάνω λάθος. Θα δούμε. Μέχρι να συσταθεί αυτός ο οργανισμός και να πάρει μπρος και να γίνουν οι διασταυρώσεις και οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν λόγω ασφαλιστικών μέτρων που θα καταθέσουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πάρει μπρος τέτοιο πράγμα… θα πάρει χρόνια, θα το παρακολουθούμε.

 3. Ααααα…δε μας άρεσαν τα μαντάτα βλέπω;;επειδή μαθατε, τα μασουλησατε όλα και τώρα ψοφιοι κοριπι;;μου το παιζατε όλοι yolo και τώρα στο τζάμπα;ο τζαμπας πεθανε, ή λυπητερή έρχεται για ολους εσάς τους μπαταχτσηδες.χαχαχα

  1. Αγάπη, στον εισαγγελέα πες τα αυτά, αυτός θα θέλει να σε ακούσει ως κατηγορούμενη για εκβιασμό. Τα νεα μαντάτα δεν αλλάζουν κάτι γιά τόν κοσμακη που δεν έχει λεφτά, όσους δηλαδή δεν στειλατε στον τάφο ακόμα. Όσες διασταυρώσεις και αν γίνουν, όταν δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θ αλλάξει κάτι. Μην απολογείσαι εδώ, στον εισαγγελέα, εσένα ψάχνει, όχι εμάς. Πάρε και ένα αρλεκιν να διαβάζεις καθώς περιμένεις στην ουρά παρέα με τον υπόλοιπο υπόκοσμο.

   1. Μαρεσει το σάιτ, έχει ενδιαφέροντα άρθρα.οτι δηλαδή εγώ δουλεύω σε εισπρακτική, με ξεπερνάει…τέλος πάντων, καλό καλοκαίρι στους κύριους που θιχτηκαν και καλά ξεμπερδεματα!

    1. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο το που δουλεύει ο καθένας.
     Βρισιές και ειρωνείες στις συζητήσεις δεν θέλω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *