Τα funds και οι απατηλές ελπίδες σε «κόκκινους» δανειολήπτες!

Εκτός συζήτησης αφήνουν κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί των δανειστών την πρόταση, που διατυπώνεται τώρα από συλλογικούς επαγγελματικούς φορείς, για εξαγορά «κόκκινων» δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες στην τιμή που θα προσφέρονται να τα εξαγοράζουν τα distress funds.

Η πρόταση για τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες, που διατυπώθηκε από τους προέδρους του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει συζητηθεί και στο παρελθόν και απορρίφθηκε από τον τέως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Να απορριφθεί χωρίς συζήτηση αναμένεται και τώρα, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, στερείται λογικής και θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για το τραπεζικό σύστημα, εάν γινόταν δεκτή η εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ φαίνεται δίκαιο και λογικό να μπορεί ένας δανειολήπτης να εξαγοράζει το δάνειό τους στην ίδια τιμή που προσφέρει ένα fund, αν δινόταν τέτοια δυνατότητα στους δανειολήπτες τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια: οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια δεν θα είχαν κίνητρο να συζητήσουν ρύθμιση με την τράπεζα, αν γνώριζαν ότι θα μπορούσαν αργότερα να πληρώσουν ένα μικρό ποσοστό της οφειλής (όσο προσφέρουν τα funds) και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, θα έμπαιναν στον πειρασμό να προχωρήσουν σε strategic default, αν γνώριζαν ότι αργότερα θα πλήρωναν ένα κλάσμα της οφειλής και θα απαλλάσσονταν από τις υποχρεώσεις τους.

«Αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη συνταγή καταστροφής των τραπεζών, ιδιαίτερα σε μια φάση που γίνονται προσπάθειες με όλα τα μέσα για να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια. Η πώληση δανείων σε funds είναι το έσχατο καταφύγιο των τραπεζών για να βγάλουν προβληματικά δάνεια από τους ισολογισμούς τους, γι’ αυτό και δέχονται να τα πωλούν με πολύ χαμηλά τιμήματα. Τέτοια τιμήματα, όμως, δεν μπορούν να γίνουν κανόνας για την εξόφληση δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες», τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Παρεξηγήσεις για την Κύπρο

Δυστυχώς, στην πρόταση που διατύπωσαν οι τρεις συλλογικοί φορείς γίνεται και μία παραπλανητική συσχέτιση με νόμο που ισχύει από το 2015 στην Κύπρο και πράγματι δίνει στο δανειολήπτη, πριν πωληθεί το δάνειό του σε fund, μια τελευταία ευκαιρία να κάνει προσφορά εξαγοράς του στην τράπεζα.

Όμως, σε αυτό το σημείο υπάρχει μια κρίσιμη «λεπτομέρεια», που σκοπίμως ή εκ παραδρομής παραλείπουν να αναφέρουν όσοι κάνουν συσχετίσεις της ελληνικής με την κυπριακή νομοθεσία: ο νόμος της Κύπρου απλώς δίνει στο δανειολήπτη μια ευκαιρία να κάνει προσφορά στην τράπεζα πριν πωληθεί το δάνειό του, αλλά δεν ορίζει ότι η τράπεζα αποκαλύπτει στο δανειολήπτη τι ακριβώς έχει προσφέρει ένα fund, ούτε την υποχρεώνει να δεχθεί την εξαγορά του δανείου από το δανειολήπτη στην ίδια τιμή που έχει προσφέρει το fund. Αντίθετα, παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να δεχθεί ή να απορρίψει την προσφορά του δανειολήπτη, δηλαδή μπορεί ακόμη και να πωλήσει το δάνειο σε fund ακόμη και αν είναι καλύτερη η προσφορά του δανειολήπτη!

Ειδικότερα, ο νόμος της Κύπρου (δείτε το πλήρες κέιμενο εδώ: http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/2015_1_169/full.html) προβλέπει σχετικά τα ακόλουθα:

Πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης

Πριν από την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών του διευκολύνσεων, πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα –

(α) Είτε κοινοποιεί την πρόθεσή του να πωλήσει ή να διαθέσει το όλον ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεών του:
Νοείται ότι, η εν λόγω κοινοποίηση από το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, γίνεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και σε τρεις εφημερίδες του ημερήσιου τύπου:
Νοείται περαιτέρω ότι, οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους, αν το επιθυμούν, δύνανται εντός χρονικής περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης∙

(β) είτε καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του, όπως εντός χρονικής περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών, υποβάλλουν πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης:
Νοείται ότι, η εν λόγω ειδοποίηση κοινοποιείται από το πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων με επιστολή προς το δανειολήπτη και τους εγγυητές αυτού:
Νοείται περαιτέρω ότι, ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης:
Νοείται έτι περαιτέρω ότι, η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των σαράντα πέντε (45) ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

Πηγή

2 σχόλια σχετικά με το “Τα funds και οι απατηλές ελπίδες σε «κόκκινους» δανειολήπτες!”

  1. Ε γι’ αυτό και κάτω από κάθε άρθρο υπάρχει το σλόγκαν:

    «Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε».

    Από αυτό το «όπου και αν το διαβάζετε» δεν εξαιρείται ούτε το δικό μας site.

    Εμπιστοσύνη σε κανέναν !!!!

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.