Τα νέα (αρνητικά) δεδομένα για την Εθνική

Η συγχώνευση της Alpha-Eurobank και πολύ περισσότερο η συμμετοχή του Κατάρ στο σχήμα, δημιουργεί κάποια αρνητικά δεδομένα για την Εθνική Τράπεζα και τη δεσπόζουσα θέση που έχει συνηθίσει να έχει στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Το 1,3 δις ευρώ που ανακοίνωσε ως ζημιές από το PSI, η έκθεση της στο δανεισμό από την ΕΚΤ, που πολύ σύντομα και εξαιτίας της ύφεσης και της αποκεφαλαιοποίησης , μπορεί να οδηγήσει σε αρπαγή του συντριπτικού μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου από τους ευρωπαίους πιστωτές , δημιουργούν στην Εθνική Τράπεζα, συνθήκες ασφυξίας.

Όταν η διοίκηση Ράπανου- Ταμβακάκη έκαναν την γενναιόδωρη , κατά κοινή ομολογία πρόταση συγχώνευσης στην διοίκηση Κωστόπουλου και την Alpha Bank, τέτοιου τύπου εξελίξεις όπως οι σημερινές ήθελε να προλάβει. Η Εθνική Τράπεζα , ποιο ιδιωτική από ποτέ, έχει πλέον χάσει τον χαρακτήρα της στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας.

Είναι μία ακόμη εμπορική, κερδοσκοπική τράπεζα, που πέρα των συμφερόντων των μεγαλοστελεχών της και της εξάρτησης της από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, που διορίζουν τις διοικήσεις της , στην ουσία στηρίζει την σταθερότητα της στην τουρκική θυγατρική της, όπως και η ίδια η διοίκηση της δηλώνει, ενώ έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία και Εκκλησία.

Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων περιορίζονται συνεχώς και η Εκκλησία , κάθε άλλο παρά είναι υποχρεωμένη στο εγγύς μέλλον να κρατήσει τα κεφάλαια της εντός της Εθνικής, τώρα μάλιστα που όλα δείχνουν ότι το κυρίαρχο σχήμα που προκρίνεται είναι η συγχώνευση. Και το χειρότερο για την Εθνική είναι τι περιθώρια έχει αυτή πλέον να κάνει μια δική της συγχώνευση.

Η πλέον πιθανή σύγκλιση είναι με την τράπεζα Πειραιώς, οι «μαύρες τρύπες» της οποίας όμως δυσκολεύουν την επόμενη μέρα του κοινού σχήματος. Περισσότερο το πρόβλημα βρίσκεται στα μετοχοδάνεια, τα «θαλασσοδάνεια» όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Π. Δούκας, τα οποία δεσπόζουν , σύμφωνα με πηγές της αγοράς και στις δύο τράπεζες και προβλέπεται ότι θα τα ανασύρει η έρευνα που ήδη έχει ξεκινήσει η Black Rock και θα λάβουν δημοσιότητα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οπότε αυτά είναι και τα περιθώρια για τη συγχώνευση με την Πειραιώς, ακόμη και αν της δοθεί από το κράτος το Τ.Τ, ως προίκα εξαιτίας των εκλεκτικών σχέσεων που έχει ο Διοικητής της Πειραιώς , Μ. Σάλλας με τους ηγετικούς κύκλους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Και την περίπτωση αυτή όμως , όπως πληροφορούμεθα ούτε θέλει να την ακούει ο κ. Ταμβακάκης, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Σάλλας , θα διεκδικήσει τη δεσπόζουσα θέση , στη διοίκηση της συγχώνευσης των τριών τραπεζών ή και των δύο ακόμη. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της Εθνικής κινείται και προς την κατεύθυνση διερεύνησης των προθέσεων και των προοπτικών συγχώνευσης με την Τράπεζα Κύπρου κάτι όμως που υπο τις δύσκολες συνθήκες για την οικονομία της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου, δεν είναι πολύ εύκολο.

Όπως κι αν έρθουν τα πράγματα και περιμένοντας τις εξελίξεις, αυτό που με ασφάλεια μπορούμε να σημειώσουμε για την Εθνική Τράπεζα και την διοίκηση της είναι το λαϊκό: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…

www.newscode.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *